Osmanlı İmparatorluğu'nda kullanılan hat çeşitleri, bunların öğretimi ve uygulama metinleri
Teaching and types of calligraphy used in the Ottoman Empire and practice texts
- Tez No: 481290
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN ÖLKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Eğitim ve Öğretim, Crafts, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı İmparatorluğu, Arap yazısı, yazı çeşitleri, sülüs, nesih, ta'lik, rik'a, icâzet, örnek metinler, Ottoman Empire, Arabic writing, types of writing, thuluth, nesih, ta'lik, rik'a, icâzet, sample texts
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu tez çalışması eserler ve metinler üzerinde çalışmak isteyenlere yardımcı olmak ve ellerinin altında bulunan, kolay ulaşılabilen bir kaynak olması amacıyla yapılmıştır. Türk edebiyatında XI.-XX. yüzyıllar arasında kullanılmış olan Arap alfabesi Osmanlı imparatorluğundaki kullanım sahaları, tarihçeleri, şekil özellikleri örnekleriyle beraber tanıtılmaya çalışılmıştır. Çalışmada en çok kullanılan yazı türlerine yer verilmiştir. Sülüs, nesih, ta'lik, rik'a, icâzet yazı türlerine göre verilen metin örnekleri üzerinde okuma çalışması yapılmış, yazı türlerinde okuma alıştırması yapmak isteyenler için de örnek metinler bırakılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis work was done to help those who want to work on works and texts and to be an easily accessible resource under their hands. In Turkish literature XI.-XX. The Arabic alphabet used in centuries has been tried to be introduced together with examples of usage areas, histories, figure features in the Ottoman Empire. The most common types of writing are included in the study. The study of the texts given according to the types of thuluth, nesih, ta'lik, rik'a and icazet texts was done and sample texts were left for those who want to practice reading in writing types.