Yaşanabilir kentlerin oluşturulması: Ankara kenti, Çankaya, Etimesgut ve Altındağ belediyeleri örneği
Creation of living cities: Ankara kenti, Çankaya, Etimesgut and Altındağ municipalities example
  1. Tez No: 481342
  2. Yazar: ŞÜHEDA KAZMACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET KÖSECİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Ankara Kenti, Çevre, Eşitlik, Gürültü, Güvenlik, Sağlık, Katılım, Ulaşım-dolaşım, Yaşanabilir Kentler, Ankara City, The Environment, Equality, Noise, Safety, Attendance, Health, Transportation and Circulation, Livable Cities
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 279
Özet
Günümüzde, nüfusun hızlı artışı, plansız kentleşme, artan sosyal, ekonomik ve kültürel sorunlar ve fiziksel çevrenin gereksinimlere cevap verememesi gibi nedenler kentsel alanlarda yaşamı ve yaşanabilirliği etkilemektedir. Çok boyutlu parametrelerle ölçülmeye çalışılan yaşanablirlik kavramı uluslararası kriterler baz alındığında temel olarak, güvenlik, çevre, gürültü, sağlık, ulaşım-dolaşım, eşitlik ve katılım olguları öne çıkmaktadır. Bu çalışmada Ankara kenti örneğinde Ankara Büyükşehir, Çankaya, Etimesgut ve Altındağ Belediyelerinin 2010-2014 yıllarını kapsayan stratejik plan ve faaliyet raporlarında yer alan uygulama ve hizmetlerinin, temel alınan bu kriterler kapsamında ne derece başarılı olduğu incelenmiş, bu kapsamda ve bu İlçelerde yaşayan halkla yapılan anketle de halkın Ankara kentinin yaşanabilirliği üzerine algıları ölçülmesi amaçlanmıştır. Söz konusu incelemeler, anket sonucunda ilgili belediyelerin hepsinin yerel halkın karar verme süreçlerine katılarak yaşam kalitesinin yükseltilmesini öngören şeffaflık, hesap verebilirlik ve verimliliğin esas alındığı daha yaşanabilir kentlerin oluşturulması konusunda henüz başlangıç aşamasında olduğu sonuçları elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, the rapid increase in population, unplanned urbanization, increasing social, economic and cultural issues and the inability of physical environment to meet requirements of people affect the life and liveability within urban areas. The concept of livability is assessed by multi-dimensional parameters universally such as security, environment, noise, health, transportation and circulation, equality and participation. In this study, the extent to which, provisions and services of Ankara Greater Municipality, Çankaya, Altındağ and Etimesgut district municipalities as published in 2010-2014 strategic plans and annual activity reports are successful, is examined. A questionnaire is also conducted on residents living in these districts to assess the public perception about the livability of Ankara city. The findings indicate that the municipalities are in the beginning phase to create more livable cities through creating participation channels to residents and envisaging openness, accountability and effectiveness in city administration.