Kitâb-ı Köroğlu (vr.116b-139a) (İnceleme-metin-dizin)
Kitâb-i Köroğlu (vr.116b-139a) (Research-text-index)
- Tez No: 481380
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Kitâb-ı Köroğlu, Köroğlu Destanı, destan, Çağatay Türkçesi, Türk dili, Kitâb-ı Köroğlu, The Epic of Koroghlu, epope, Chagatay language, Turkish language
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Çağatay Türkçesi, 15.-20. yüzyıllar arasında Orta Asya'daki Türk diline verilen addır. Bu çalışmada Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Mehemmed Fuzûlî El Yazmaları Enstitüsünde bulunan, B-206/1824 numaralı“Kitabi-Koroğlu”adlı, müellifi belli olmayan ve 1936-1937 yıllarında Mirza Halil Yüzbaşıyev Karabağî tarafından yazıya geçirilen eserin 116b-139a varakları incelenmiştir. Çalışma giriş dışında üç ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde destan, Türk edebiyatında destan, Köroğlu Destanı ve varyantları ile ilgili bilgiler verildi. Kitâb-ı Köroğlu'ndan bahsedilerek incelenen varakların özeti yapıldı. İnceleme bölümünde; metindeki ses ve şekil özellikleri gösterildi. Metin bölümünde; eserin transkripsiyon alfabesi kullanılarak Latin harflerine aktarımı sağlandı. Dizin bölümünde ise metnin dizini ve sözlüğü oluşturuldu. Kitâb-ı Köroğlu, Çağatay Türkçesinin son dönemlerinde yazılıp bu dönem özelliklerini bünyesinde bulundurması ve Köroğlu Destanı'na ait bir rivayet olması bakımından Türk dili için önemli bir eserdir.
Özet (Çeviri)
Chagatay language is the name of Turkısh language used in central Asia between The 15th and 20th centuries. In this study, eisting in Azerbaijan national academy of Sciences Instute of Manucripts named after Mehemmed Fuzulı numbered as B206/1824 Kitâb-ı Köroğlu, The author of it is unknown and transferred into writing by Mirza Halil Yüzbaşıyev Karabağî with The part of 116b-139a folios has been analyzed. This study consists of three main parts except the introduction one. The introduction part involves some ınformation about epope and epope in Turkish Lıterature. The Epic of Koroghlu and its variants. The abstract of the researched folios of Kitâb-ı Köroğlu has been maden as mentioned about it. In the examinition part the characteristics of form and sounds in the text have been displayed. In the text part the text has been transcribed from Arabic alphabet into Roman alphabet. In the ındex part the index and the dictionary of the text have been formed. Kitâb-ı Köroğlu is an important piece for Turkish language in terms of being written in the last period of Chagatay Turkish, including the characteristics of this period and being a rumor which belongs to The Epic of Koroghlu.