Cumhuriyet Halk Partisi'ndeki ideolojik dönüşümün Türkiye'de din eğitimine yansıması (1945-1950)
1945-1950 years ideological conversion in Rebuplican People's Party and religious education in Turkey
- Tez No: 481381
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERAL BALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Siyasal Bilimler, Türk İnkılap Tarihi, Education and Training, Political Science, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet Halk Partisi, Genel Seçimler, Propaganda, İsmet İnönü, Çok Partili Siyasi Hayat, Muhalefet, Din, Eğitim, Rebuplican People's Party, General Elections, Propaganda, İsmet İnönü, Multi- Party Political Life, Opposition, Religion, Education
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Din öğretiminin örgün eğitim kurumlarından (1933 yılında İlahiyat Fakültesi'nin kapatılmasından sonra)tamamen kaldırılmış olmasıyla, cumhuriyet dönemi eğitim tarihimizin oldukça önemli bir konusu olan din eğitimi, çok tartışmalı bir şekilde 1946'dan sonra yeniden ele alınmış ve çeşitli çevreler tarafından doğru ve yeterli çözüm yolları arayıp bulamamanın sıkıntıları yaşanmıştır. 1947 yılında CHP ideolojik bir dönüşüm yaşamış bu durum eğitim sürecine yansımış ve eğitimi etkilemiştir. Din sistemden uzaklaştırılmıştır. Lakin daha sonraları partinin kimlik arayışına girmesi ki -bazı yazarlarca“sağa kayma”olarak adlandırılır- dinin yeniden müfredata dâhil etme zorunluluğunu beraberinde getirmiştir. Bu araştırmanın amacı konjoktürel değişimin eğitim kademelerine ne şekilde yansıdığını, bunun sonuçlarının neler olduğunu objektif bir biçimde değerlendirmektir. Bu bağlamda partinin ideolojik dönüşümünün eğitim üzerinde de önemli bir etken olduğu gözlemlenmiştir. Araştırmanın araçlarını döneme ait resmî gazete, hatıratlar, konuyla ilgili yazılmış kitaplar oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
After religious was banned completely at formal training institution (after the faculty of theology was closed in 1933) religious education which the important subject of the education of history at Republic after 1946 it was rehondled again and it became a problem because of the unusual solution way. In 1947 on ideological conversion was lived at CHP and this situation affected the education period. Religion was removed the system. However the party attached to religious education to syllabus because of its seeking of identity which some writers called“became rightist”. The aim of this research is to evaluate the effect of cyclical change on education and the result of this. It is used formal and current newspapers, magazines, dairies and books which written about this subject at this research.