Parti ideolojisi ve sosyolojisi temelinde Milliyetçi Hareket Partisi
The Nationalist Movement Party: Party ideology and sociology
  1. Tez No: 458474
  2. Yazar: ŞAHİN ÇUBUKCU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Milliyetçilik, Millet, MHP, Ülkücü, Komünist, Ġdeoloji, Devlet, Siyasi Parti, Milletvekili
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Batı Avrupa'da ortaya çıkan milliyetçilik ideolojisi büyük bir hızla dünyaya yayılmıştır. Bu yayılım sürecinde ise milliyetçilik, her toplum ve sosyal ortam için evirilerek, kendisine her toplumda yer bulabilmiştir. Bu milliyetçilik rüzgarından Osmanlı Devleti de etkilenmiş ve birçok toplumu bünyesinde bulunduran Osmanlı Devleti, milliyetçiliğin etkisini kırmak için reform hareketlerine girişmiştir. Fakat bütün çabalara rağmen milliyetçilik Osmanlı Devleti tabasındaki halkları etkilemiş ve ayaklandırmıştır. Bütün bu halklar arasında milliyetçiliğin en son etkilediği halk Türkler olmuştur. Türklerin milliyetçiliği bu şartlar sebebiyle geç kalınmış bir milliyetçiliktir. Türkiye Cumhuriyeti'ne miras kalan bu milletleşme çabası, yeni devletin asli politikası olmuştur. Cumhuriyet'in ilk yıllarında devlet eliyle yapılan milliyetçilik çalışmaları, çok partili döneme geçiş ile sivil toplum örgütleri ve nihayet siyasi partiler aracılığıyla temsil edilmeye başlamıştır. Siyasi partiler sürecinde ise 1969 yılında kurulan MHP, kuruluşundan günümüze siyasetteki etkin partilerden biri olmuştur ve Türkiye Cumhuriyeti'nde ki en önemli milliyetçi parti konumundadır. Bu partinin kuruluşundan günümüze geçirdiği gelişim ve dönüşüm sürecini incelediğim çalışmamda, partinin dinamiklerini ve son olarak MHP'de aktif siyaset yapan siyasetçilerin, tercihlerini etkileyen etmenler, belirlenen gözlem gurubu ile yapılan söyleşiler aracılığıyla, tahlil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The ideology of nationalism dramatically spread throughout the Western Europe. In that process of expansion, nationalism took place in any society by evolving differently in each and every social milieu. The Ottoman State had also been influenced by such a comprehensive wave of nationalism in the face of which the Ottoman state officials responded through reform movements. Yet, the wave of nationalism influenced all of the millets of the Empire, several of whom rebelled against the State. Turkish nationalism was the last case of nationalism that emerged in the Ottoman Empire; hence, the belated nationalism of Turks. The process of Turkish nationalization as the legacy of the late Ottoman State had become the essential policy of the new Republic. The studies of nationalism conducted by the hand of the State had begun to be represented through civil society organizations and eventually political parties by Turkey's transition to multi-party political system. The Nationalist Movement Party (MHP) has been the most active political party of Turkish nationalism. In this thesis examining the emergence and development of the MHP, I analyzed the dynamics, which influence the MHP's active political elite's decisions and motives through the data deriving from in-depth interviews wit. Keyword: Turkey, Nationalism, Nation, MHP, Idealist, Communist, Ideology, State,Political Party, Member of Parliament