How do women experience fibromyalgia in family context?
Kadınlar aile ortamında fibromiyaljiyi nasıl deneyimler?
  1. Tez No: 481614
  2. Yazar: FELEK YOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM BOZO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji Sendromu, Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz, Kronik Ağrı, Ailesel Dinamikler, Fibromyalgia Syndrome, Interpretative Phenomenological Analysis, Chronic Pain, Familial Dynamics
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışma kadınların aile ortamında fibromiyalji sendromunu nasıl deneyimlediklerini derinlemesine anlamayı hedeflemektedir. Bu çalışmanın iki temel araştırma sorusu vardır; (1) evli ve çocuğu olan kadın fibromiyalji hastaları ağrıyı nasıl deneyimler? ve (2) evli ve çocuğu olan kadın fibromiyalji hastalarının ağrı deneyimleri ile aile ilişkileri arasındaki bağ nasıldır? Bu sorulara yanıt bulabilmek için evli, çocuğu olan ve resmi olarak fibromiyalji teşhisi almış altı kadınla yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Görüşmelerin yazı dökümleri yorumlayıcı fenomenolojik analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda dört tema ortaya çıkmıştır. Bunlar, (1) Fibromiyaljinin özellikleri, (2) Fibromiyalji: Ailesel dinamiklerle tetiklenen bir sendrom, (3) Fibromiyalji: Psikolojik bir fenomen ve (4) Bir değişim aracı olarak fibromiyalji. Bu çalışmanın sonuçları aile ortamına odaklanan modeller dahil ilgili literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study aimed to gain an in-depth understanding of how women experience fibromyalgia syndrome (FMS) in the family context. There were two main research questions in the study; (1) how do married female fibromyalgia patients with child(ren) experience pain, and (2) what is the association between these patients' pain experience and their family relationships? To answer these research questions, semi-structured interviews were conducted with six married women with children that were officially diagnosed with fibromyalgia. The transcriptions of the interviews were analyzed using interpretative phenomenological analysis (IPA). The analyses revealed four superordinate themes entitled as: (1) The features of fibromyalgia, (2) Fibromyalgia: A syndrome triggered by familial dynamics, (3) Fibromyalgia: A psychological phenomenon, and (4) Fibromyalgia as a triggering factor of change. The findings of the study were discussed in the light of the literature including the models that focus on family context.