Na+ / Ca2+ ve Na+ / H+ değiş tokuş sistemlerinin sıçan, civciv ve kurbağa iskelet kaslarında, eksitabilite ve nöromüsküler aşırımdaki rolleri yönünden karşılaştırılması
Comparison of the role of Na+ / Ca2+ and Na+ / H+ exchangers on neuromuscular transmission and excitability in rat, chick and frog skeletal muscles
- Tez No: 48164
 - Danışmanlar: PROF.DR. E. RÜŞTÜ ONUR
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
 - Anahtar Kelimeler: Amiloride, Na+/Ca2+ and Na+/H+ exchange, neuromuscular transmission, skeletal muscle, species differences
 - Yıl: 1996
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Na+/Ca2+ ve Na+/H+ değiş tokuş aktivitesinin, farklı türlerde nöromüsküler aşırım ve iskelet kası eksitabilitesi üzerindeki etkileri, bu sistemlerin inhibitörü olduğu bilinen amilorid kullanılarak incelendi. Deneyler sıçan izole frenik sinir-diyafragma, civciv biventer servisis ve kurbağa siyatik sinir-sartoryus preparatlarında 24±1°C'de yapıldı. Amilorid (0.1, 0.5 ve 1 mM), sıçan frenik sinir-diyafragma ve civciv biventer servisis preparatlarında kas kontraktilitesinde geçici bir artışa ve bunu takiben nöromüsküler blokaja neden oldu. Kurbağa siyatik sinir-sartoryus kası preparatında ise kas kontraktilitesinde bir artış oluşmaksızın nöromüsküler blokaj meydana geldi. Nöromüsküler blokajın yerleşme hızı türler arasında farklılık gösterdi. Amilorid (1 mM), sıçan ve civciv iskelet kası membranlarında depolarizasyona neden olurken kurbağa iskelet kası membran potansiyelini değiştirmedi, ancak Cl“ içermeyen solüsyonda kurbağa sartoryus kasında hiperpolarizasyona yol açtı. Amiloridin direkt olarak banyoya veya pnömotik pompa aracılığıyla preparatların üzerine lokal olarak uygulanması, her üç türde de minyatür son plak potansiyelleri (MSPP)'nin amplitüdlerini inhibe etti ve devam sürelerini uzattı. Amiloridin Na+/Ca2+ ve Na+/H+ değiş tokuş sistemlerinin blokajı açısından 10 kat potent türevi olan benzamille bu etki gözlenmedi. Amilorid, civciv biventer servisis kasında karbakolün doz-cevap eğrisini sağa kaydırdı ve maksimum cevabı azalttı. 1 mM amilorid, her üç türde, sinir terminali aksiyon potansiyeli (SAP)'ni değiştirmeksizin son plak potansiyelleri (SPP)'nin amplitüdlerinde %50-60, kuvantum miktarında ise %70-80 oranında azalmaya yol açtı. Aynı konsantrasyonda direkt kas aksiyon potansiyeli (AP) amplitüdlerinde, dV/dt'lerinde azalmaya ve devam sürelerinde uzamaya neden oldu. Membran giriş direnci sıçan ve civciv iskelet kaslarında amilorid uygulanması ile değişmezken kurbağa sartoryus kasında, Cl”içermeyen solüsyonda, normal Ringer solüsyonundaki kasa göre belirgin olarak arttı, ilacın etkileri konsantrasyona bağımlıydı ve ilaçsız solüsyonla yıkama ile geri döndü. Amilorid, her üç türde kafein (10 mM) veya K+ (170 mM) ile oluşturulan kontraktürlerin amplitüdlerini ve zaman içindeki değişimlerini etkilemedi. Bu sonuçlar amiloridin sıçan, civciv ve kurbağada nöromüsküler blokaj yapıcı etkisinin, presinaptik asetilkolin salıverilmesinin inhibisyonuna ve Na+/Ca2+, Na+/H+ değiş tokuş sistemlerinin inhibisyonundan bağımsız, postsinaptik nikotinik reseptör blokajına bağlı olduğunu gösterir, ilacın presinaptik etkisinde Na+/Ca2+, Na+/H+ değiş tokuş sistemlerinin inhibisyonunun katkısı olduğu kabul edildiğinde, bu sistemlerin nörotransmiter salıverilmesinin düzenlenmesinde türler arasında farklılık gösterdiği söylenebilir. Anahtar kelimeler. Amilorid, Na+/Ca2+ ve Na+/H+ değiş tokuş sistemleri, nöromüsküler aşırım, iskelet kası, tür farklılıkları.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The activity of Na+/Ca2+ and Na+/H+ exchangers on neuromuscular transmission and skeletal muscle excitability was investigated by using amiloride, an inhibitor of this exchanger. We studied the effects of amiloride in rat isolated phrenic nerve- diaphragm, chick biventer cervicis and frog sciatic nerve-sartorius muscle preparations, at 24±1°C. Amiloride (0.1, 0.5 and 1 mM), transiently increased the muscle contractility (except frog sartorius muscle) followed by a neuromuscular blockade. Time to reach neuromuscular blockade was inversely proportional with amiloride concentration and differs between species. Amiloride (1nrfM) depolarized both rat and chick skeletal muscle membranes but caused membrane hyperpolarization in the frog sartorius muscle in Cl"-free solution. Bath application or pneumatic ejection of amiloride reduced the miniature end-plate potential (MEPP) amplitudes below the noise level in about 20, 50 and 10 minutes in the rat, chick and frog muscles, respectively and prolonged their time courses. Amiloride analogue benzamil did not alter the MEPP amplitudes. Amiloride, shifted the dose-response curve of carbachol to the right and decreased the maximum response in chick biventer cervicis muscle. Amiloride (1 mM) decreased the end-plate potential amplitudes by 50-60 % and quantal content by 70-80 % in all preparations without altering nerve action potential amplitudes. At the same concentration, amiloride depressed the muscle action potential amplitudes and prolonged their time courses. Membrane resistance of the rat and chick muscle fibers were not affected with amiloride application, but there was a significant increase in frog muscle membrane resistance in Cl~- free solution. Lower concentrations of the drug were less effective on electrophysiological parameters. All the effects were reversible upon washing for 60 minutes. Amiloride did not produce any effect on caffeine (10 mM) and K+ (170 mM) contractures in all three preparations. These results indicate that both the decrease in postsynaptic nicotinic receptor sensitivity and acetylcholine release contribute to the amiloride-induced neuromuscular blockade and the role of the exchanger in the regulation of transmitter release differs between species.