Urtica Dioica L. üzerinde farmakognozik araştırmalar
Pharmacognostic studies on Urtica Dioica L.
- Tez No: 48163
- Danışmanlar: PROF.DR. A. AHMET BAŞARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Urtica dioica L, flavonozitler, kemotaksi, random migrasyon, NBT, AMES, COMET. IV, Urtica dioica L, flavonol glycosides, chemotaxis, random migration, NBT, AMES, COMET
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Urtica dioica L. Anadolu'da halk arasında pek çok hastalığa karşı kullanılmaktadır. Literatürde Türkiye'de bu tür üzerinde yapılmış kimyasal bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışmada, bitkinin topraküstü tasımlan metanolle ekstre edilmiş ve sırasıyla petrol eteri, kloroform ve n-butanol ile tüketilmiştir. Metanolik ekstrenin içerdiği etken madde grupları total kalitatif analiz yöntemleri ile tespit edilmiş ve saponozit, flavonozit, kumarin, proteik yapıda maddeler ile redüktör ozlar bulunmuştur. Sonuçlar kök ekstresiyle de karşılaştırılmıştır. n- butanol ekstresinin taşıdığı flavonozitler kromatografık yöntemlerle izole edilmiş ve saflaştırılmıştır. Flavonozitlerin kersetol, kemferol ve izoramnetin aglikonları içerdikleri kromatografik (İTK), kimyasal (asit hidroliz), spektral (UV, İR, 'H-NMR) ve literatür bulgularıyla ispatlanmıştır. Flavonozitlerin biyolojik aktiviteleri, kemotaksi (random migrasyon) ve NBT (Hücreiçi öldürme aktivitesi) deneyleri ile araştırılmıştır. Kemotaksi deneyinde denenen tüm dozlarda kontrole göre istatistiksel olarak önemli bir fark gözlenmemiştir. NBT deneyinde de tüm flavonozitlerin 4 ug dozda kuvvetli aktivite gösterdiği tespit edilmiştir. Genotoksisite çalışmasında, TA98 ve TA100 suşlarında S9 kullanarak ve S9 kullanmayarak yapılan AMES testlerinde mutajenik aktiviteye rastlanmamıştır. Bitkinin metanolik ve kloroform ekstresinin COMET deneyinde lenfosit hücrelerinde DNA harabiyetine bağlı olarak istatistiksel belirgin değerler gösterdiği buna karşılık n-butanol fazından elde edilen flavonozit fraksiyonunda bu değerlerin daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Bu da flavonozitlerin antigenotoksik etkilerinin olduğu bulgusunu doğrulamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In Anatolia Urtica dioica L. is used for the treatment of many diseases in traditional medicine. According to the results of reference investigation, no chemical study has been found. In this study, the aerial parts of the plant was extracted with methanol and the methanolic extract was successively treated with petroleum ether, chloroform and n- buthanol. The active compound groups in the methanolic extract were determined by total qualitative analysis methods and saponins, flavonoids, coumarins, profits, and reductive sugars were found. The results were compared with the radix extract. The flavonol glycosides in the n-buthanol extract were isolated and purified by chromatographic methods and their aglycons were identified as quercetin, kaempherol and isorhamnetin by chromatographic (TLC), chemical (acidic hydrolysis), spectral (UV, IR, ^-NMR) methods and proved by references. The biological activity of the flavonol glycosides were studied by chemotaxis (random migration) and NBT (Intracellular killing activity) tests. In chemotaxis analysis, no statistically significant differences were observed in all doses applied when compared with the control. It is determined that in NBT test, all flavonol glycosides in 4 (xg dose showed high activity. In genotoxicity studies, no mutagenic activity was found in TA 98 and TA 100 strains, in AMES tests applied both by S9 and without S9. In COMET experiment, it's established that the methanolic and chloroform extracts showed statistical considerable results with respect to DNA damage in lymphocyte cells, however lower results were determined in the flavon glycoside fraction. This result makes clear the data of the antigenotoxic effects of flavonol glycosides.