Nemrut dağı (Adıyaman) vejetasyonu
- Tez No: 105691
- Danışmanlar: PROF.DR. ADEM TATLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Fitososyoloji, Fitoekoloji, Nemrut Dağı, Adıyaman (Türkiye), Phytosociology, Pytoecology, Nemrut Mountain, Adıyaman (Turkey). m
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET NEMRUT DAĞI (ADIYAMAN) VEJETASYONU TEL, Ahmet Zafer Doktora Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Âdem TATLI Haziran 2001, 102 sayfa Nemrut Dağı Adıyaman il sınırlan içerisindedir. Sintaksonomik çalışmalar esnasında alanda tespit edilen tür ve tür altı seviyede takson sayısı 248' dir. 134 takson C7 karesi için yenidir. Alanın vejetasyon çalışmaları Braun-Blanquet metoduna göre incelendi. Bu çalışma sonucunda, toplam 71 örnek parsel değerlendirildi, dört vejetasyon tipine ait 8 birlik ve 3 alt birlik tespit edildi ve bunlar ilgili literatür ışığında sınıflandırıldı. Tespit edilen bu birliklerin hepsi bilim dünyası için yenidir. Birlikler ve onların bağlı oldukları üst kategoriler aşağıdaki gibidir: Çalı ve orman vejetasyonuna ait birlikler Quercetea iliç is Br.-Bl. 1947 Quercetalia ilicis Br. -Bl. 1931 em. Rivas-Martinez 1975 Qercion calliprini Zohary 1962 1. Pistacio khynjuki-Cotinetıan coggyriae ass. nova Quercetea pubescentis (Oberd 1948) Doing Kraft 1955 2. Astragalo compacti-Âmygdaletıan arabicae ass. nova Querco-Cedretalia libani Barbero, Loisel & Quezel 1974 3. Astragalo lamarcUi-Quercetwn brantii ass. nova 4. Lonicero ibericae-Aceretum cinerascentis ass. nova Step vejetasyonuna ait birlikler Astragalo-Brometea Quezel 1973 Astragalo-Brometalia Quezel 1973 Agropyro-Stachyon Quezel 1973 5. Thymo kotschyani-Helichtysetum aucherii ass. nova a. acanthlometosum acerosi subass. nova b. tanacetetosum densi subass. nova c. tanacetetosum argenti subass. nova Onobrcyhido armenae-Thymetalia leucostomi Akman, Ketenoğlu ve Quezel 1984 6. Verbasco diversifolae-Astragaletum cephalotis ass. nova Phlomido armemaceae-Astragalion microcephali Akman, Ketenoğlu, Quezel & Demirörs 1986 7. Phlomido capitatae-Thymetum migrici ass. nova Kaya vejetasyonuna ait birlik Asplenietea rupestria Silenetalia odontopetalae Quezel 1973 8. Allio orientali-Centranthetum longiflori ass. nova
Özet (Çeviri)
ABSTRACT VEGETATION OF NEMRUT MOUNTAIN (ADIYAMAN) TEL, Ahmet Zafer Ph. D. Thesis, Biology Science Supervisor: : Prof. Dr. Âdem TATLI June 2001, 102 pages Nemrut Mountain is in the boundry of Adıyaman province. The flora of the area consist of 248 species (inc. ssp. and. var.). 134 taxa are new records for c7 square. The vegetation was studied according to Braun-Blanquet method. At the end of this study, totaly 71 quadrats have been evaluated, belonging to four type of vegetations; 8 associations and 3 subassociations were describied, they were classified by the aid of correlated literatures. All the associations are new to science. Associations and their higher units are as follows: Associations of forest and shurb vegetation Quercetea ilicis Br.-Bl. 1947 Quercetalia ilicis Br.-Bl. 1931 em. Rivas-Martinez 1975 Qercion calliprini Zohary 1962 1. Pistacio khynjuki-Cotinetum coggyriae ass. nova Quercetea pubescentis (Oberd 1948) Doing Kraft 1955 2. Astragcdo compacti-Amygdaletum arabicae ass. nova Querco-Cedretalia libani Barbero, Loisel & Quezel 1974 3. Astragcdo lamarckii-Qwrcetwn brantii ass. nova 4. Lonicero ibericae-Aceretum cinerascentis ass. nova Associations of steppe vegetation Astragalo-Brometea Quezel 1973 Astragalo-Brometalia Quezel 1973 Agropyro-Stachyon Quezel 1973 5. Thymo kotschyani-Helichrysetum aucherii ass. nova a. acanthlometoswn acerosi subass. nova b. tanacetetosum densi subass. nova c. tanacetetosum argenti subass. nova Onobrcyhtdo armenae-Thymetatia leucostomi Akman, Ketenoğlu ve Quezel 1984 6. Verbasco diversifoliae-Astragaletum cephalotis ass. nova Phlomido armerdaceae-Astragalion microcephali Akman, Ketenoğlu, Quezel & Demirörs 1986 7. PMomido capitatae-Thymetum migrici ass. nova Associations of rocky vegetation Asplenietea rupestria Silenetalia odontopetalae Quezel 1973 8. Allio orierdali-Centranthetum longijlori ass. nova