Velilerin eğitime ilişkin görüşlerine yansıyan eğitim felsefesi yaklaşımları
Approaches to philosophy of education reflected in parents' views on education
- Tez No: 481755
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÜNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Felsefe, Education and Training, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Velilerin eğitim görüşleri, eğitim felsefesi, öğretim programı, fırsat eşitliği, Parents' views on education, philosophy of education, curriculum, equality of opportunity
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitimin Kültürel Temelleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Bu araştırmanın amacı, velilerin eğitimle ilgili görüşlerini alarak, bunları eğitim felsefesinin çeşitli meselelerine dair tartışmalar çerçevesinde incelemektir. Çalışmada, velilerin görüşlerinin, ilgili eğitim felsefesi yaklaşımları açısından derinlemesine incelenebilmesi için durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmaya toplamda 24 veli katılmıştır. Araştırma verileri, yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla elde edilmiştir. Elde edilen araştırma verilerinden, durum çalışması ve nitel veri analizi teknikleri kullanılarak bulgular çıkarılmış ve yorumlanmıştır. Araştırma sonunda velilerin eğitimin amaçları, öğretim programı, fırsat eşitliği, ahlak ve din eğitimi gibi eğitim felsefesinin konu alanına giren meseleler hakkında bakış açıları ortaya çıkarılmış, bu görüşlerin arkasında felsefi birtakım yargılar olduğu anlaşılmıştır. Farklı hayat görüşleri olan veliler eğitim konusunda da farklı felsefi yaklaşımlara yakın görüşler öne sürmüşlerdir. Veliler, çok çeşitli görüşler öne sürmekle beraber, ağırlıklı olarak eğitimle bireyin toplumsallaşmasını eğitimin temel amacı olarak görmektedir. Erdemlerin ve ahlak değerlerinin ağır bastığı, çocuğun günlük hayatında işine yarayacak pratik bilgilerin, milli kültürel ve toplumsal değerlerin öğretildiği, bilgi yoğunluğunun azaldığı bir öğretim programını idealize etmektedirler ve bunun yanı sıra, standart merkezi test sınavlarının çocukların kaderini belirleyici olmadığı bir değerlendirme ve seçme-yerleştirme sistemini doğru bulmaktadırlar. Adalet olgusuna çok önem veren veliler için eğitimde fırsat eşitliği büyük ölçüde kaynakların eşitlenmesi olarak anlaşılmaktadır ve herkes, hak ettiği ve layık olduğu eğitim kurumlarında ve mesleklerde olmalıdır. Sonuçlara göre velilerin eğitime ilişkin olarak, iç tutarlılığı olan ve çeşitli eğitim felsefesi yaklaşımlarıyla örtüşen felsefi görüşleri olduğu söylenebilir. Bunların arasında, velilerin eğitim görüşlerinin, daha çok geleneksel ve toplumcu bir felsefi alt yapısı olanlara yakın olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to learn parents' views on education and to examine them in the framework of the discussions concerning various issues of the philosophy of education. In order to investigate the parents' views in terms of approaches to philosophy of education in a detailed manner, case study research design has been used. In total, 24 parents have participated in this study. The research data have been collected using semistructured interviews. The findings have been inferred from the gathered data and then interpreted by using case study and qualitative data analysis techniques. At the end of the research, parents' points of view about the issues in the discipline of the philosophy of education, such as the aims of education, curriculum, the equality of opportunity, and moral and religious education, have been revealed. Also, it has been understood that there are a number of philosophical attitudes behind these ideas. The parents with different world views have asserted different philosophical views about education. Despite expressing a variety of opinions, the parents predominantly regard the main aim of education as the socialization of the individuals. They idealize a curriculum in which the virtues and moral values dominate, the one that the practical knowledge the child can make use of in their daily lives and national cultural and social values are taught, and the intensity of knowledge is decreased. In addition, they approve an evaluation and selection system in which standardized testing do not determine the ultimate fate of the children. For the parents, who value justice very much, the equality of opportunity in education is regarded mainly as sharing the sources equally for all, and everyone should take part in educational institutions and vocational positions that they deserve. According to the results, it can be said that the parents have philosophical views on education consistent in themselves and corresponding to the various approaches in the discipline of the philosophy of education. Among them, the parents' views on education have more in common with the approaches in the educational philosophy with the traditional and communitarian philosophical background.