Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal'ın şahsi kütüphanesinde bulunan 25 numaralı cönk üzerinde bir inceleme
A rewiew on about no. 25 on the conk which existing i̇n Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal's personal library
  1. Tez No: 481804
  2. Yazar: MEHMET BİRCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALAHADDİN BEKKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Alevî-Bektaşî Kültürü, Cönk, Fuzulî, Mehmet Fatih Köksal, Turabî, Alevi-Bektashi Culture, Cönk, Fuzulî, Mehmet Fatih Köksal, Turabî
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 644
Özet
İlk olarak IV. yüzyılda karşımıza çıkan cönkler, edebiyat ve tarih geçmişimize ışık tutacak, geleceğimize yön verecek yazılı kaynaklar arasında değerlendirilmektedir. İçerisinde birçok folklorik ürün barındıran, daha ziyade eni boyundan uzun olan, sayfaları dikey olarak açılan ve çoğunlukla deri ciltli olan bu defterlerin araştırmacıların istifadesine sunulması ile muallakta kalan birçok husus gereken cevabı bulacaktır. Bu defterlerin incelenmesi ile gün yüzüne çıkmamış şairler ve şiirler, folklorik bilgiler gün yüzüne çıkacaktır. Tarihin tozlu raflarında kalmış olan şiir, şair ve diğer folklorik bilgileri gün yüzüne çıkarmak adına Mehmet Fatih Köksal'ın şahsi kütüphanesinde bulunan 25 numaralı cönk üzerinde bir inceleme yaptık. Arap harfleriyle yazılmış olan bu cönkü transkripsiyon alfabesi kullanarak Latin harflerine aktardık. Cönk incelenirken Mehmet Fatih Köksal'ın Eski Türk Edebiyatında Tenkit ve Teori adlı kitabın“Metin Neşrinin Ana Esasları”,“Metin Tamiri (Usul ve Esaslar, Uygulamalar ve Bazı Teklifler)”,“Metin neşrinde Vezinle ilgili Bazı Problemler, Bazı Tespit ve Teklifler”bölümlerinden faydalandık. Cönkte yer alan şiirleri -ulaşabildiğimiz kadarıyla- diğer kaynaklarda kim adına kayıtlı olduklarını sorguladık. Araştırmalarımız sonucunda bazı şiirlerin birden fazla şaire mal edildiğini, bazılarının başka şairlere mal edildiğini ve bazılarının da ismi geçen şairin külliyatında yer almadığını gördük. İncelemiş olduğumuz cönkte 304 şiir, 115 şair, 3 dua; Alevî-Bektaşî tarikat silsilesi ve Hacı Bektaş'ın soyuna dair bilgiler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Firstly, IV. cunks, literature and history that are antagonizing in the century are considered among the written sources that will shed light on our past and give direction to our future. Many issues that remain outstanding with the transfer of these books to the scientific world will find the answer, with many folkloric products in it, more elaborately long, pages with vertical opening and mostly leather boundaries. With the examination of these books, poets and poems and folkloric information that have not appeared in the day will come to light. We made a review on the number 25 cunk in the personal library of Mehmet Fatih Köksal in order to bring out the poetry, poet and other folkloric information that was on the dusty shelves of history. Using this common transcription alphabet written in Arabic letters.“Some Problems of Vezin in Text Presentation, Some Findings and Proposals”, Mehmet Fatih Koksal's Critique of Criticism and Theory in Old Turkish Literature,“The Main Principles of Metin Neşrinin”, "Text Repair (Procedures and Principles, Practices and Some Proposals) sections. Cönk's poems - as far as we can tell - have questioned who they are registered with in other sources. As a result of this method, we have seen that some poems have more than one poetry, some are belonged to others, and some poems are not included in the poetry of the poet. We have studied 304 poems, 115 poets, 3 prayers; Alevis-Bektashi order and the descendants of Hacı