Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal'ın şahsi kütüphanesinde bulunan 55 numaralı cönk üzerinde bir inceleme
A rewiew on about no 55 on the conk which existing in Prof.Dr. Mehmet Fatih Köksal's personal library
  1. Tez No: 557626
  2. Yazar: ABDURRAHİM YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZHAN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Cönk, Halk şiiri, Alevi-Bektâşi İnancı, Hz. Ali, Kültür, Conk, Folk Poetry, Alevi-Bektashi Faith, Saint Ali, Culture
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 247
Özet
Türk toplumu tarihin hemen her döneminde edebiyata önem vererek usta şairler yetiştirmiştir. Oluşturulduğu çağın zihniyetini taşıyan edebi ürünler aynı zamanda devrin kültür, inanç ve medeniyet dünyasını bizlere sunmaktadır. Özellikle de toplumsal yaşamla içli dışlı olan halk ozanları yetiştirildiği toplumun zevk ve hissiyat dünyasına uygun eserler oluşturarak kalıcılık sağlamışlardır. Halk edebiyatının yazılı kaynakları arasında en ön sırada gelen cönkler şairlerin eserlerini kayıt altına aldığı mühim vesikalar olarak görülmektedir. Bu çalışma kapsamında cönklerin şekil ve muhteva özellikleri ile Türk halk edebiyatındaki yeri üzerinde fikir sahibi olunarak 19. yüzyıla ait olduğunu tahmin ettiğimiz Prof. Dr. M. Fatih Köksal'ın şahsi kütüphanesinde yer alan elli beş numaralı cönk'ün Latin harflerine aktarımı gerçekleştirilecektir. İçerisinde birden fazla şairin şiirlerini taşıması sebebiyle ayrı bir öneme sahip olan cönk; farklı edebi eğilimlerin, manzum ve mensur eserlerin, Türk edebiyatının farklı dönemlerinin ve zaman zaman edebiyat dışına çıkan bilgilerle zengin içerikli pek çok içeriğin buluşma noktası özelliği taşımaktadır. Elimizde bulunan ve incelemeye tabi tutulan cönk bu yönüyle oldukça çeşitli ve zengin bir muhtevaya sahiptir. Tespit edilen şairlerin kısa biyografilerine yer verilmek suretiyle, cönk genel çerçevede incelemeye tabi tutulacaktır. Cönk'te şiirleri bulunan şairlerin edebi anlayışının tekke tasavvuf düşüncesiyle birlikte Alevilik kültür ve inanç anlayışında birleştiği ve bu konu etrafında geniş yelpazeli bilgiler içerdiği görülmektedir. İncelenen cönkten çıkan sonuçlar çerçevesinde cönkün mahiyeti, içeriği ve edebiyatımıza sunduğu katkılar somut örneklerle pekiştirilecektir.
Özet (Çeviri)
Turkish society has raised master poets by giving importance to literature in almost every period of history. Literary products bearing the mindset of the era in which they were created also present to us the world of culture, faith and civilization of the era. In particular, the folk poets, who are introspective with social life, have created works suitable for the pleasure and feeling of the society in which they are raised and have provided permanence. Cönks, who are at the forefront of the written sources of folk literature, are seen as important documents in which poets record their works. Cönk, which has a different importance because it carries the poems of more than one poet in it, has the characteristic of meeting point of different literary trends, different periods of Turkish literature and many content rich with information that occasionally comes out of literature. In this article, Professor Dr. M. Fatih Köksal's fifty-five cönk in his personal library will be transferred to Latin letters. In fact, we estimate it belongs to the 19. century. In this respect, the cönk, which has been subjected to examination, has a rich and varied content. Short biographies of the identified poets will be examined in the general framework. It is seen that the literary conception of the poets who have poems in Cönk combined with the Sufi thought of the lodge in the understanding of Alevism culture and belief and contain a wide range of information around this subject. The nature, content and contributions of the literature to the literature will be reinforced with concrete examples.