Tevrat, İnciller ve Kur'ân'da H-S-B kökünün semantik açıdan incelenmesi
The semantic study of the root H-S-B in the Old Testament, New Testament, and the Quran
  1. Tez No: 482069
  2. Yazar: SAİDA SAİPOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİS ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Kur'ân, Sûre, Hsb”Kökü, Tafsir, the Quran, the Quranic Verses, the Root“Hsb”
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Tez giriş (konu, önem, amaç, yöntem ve plan) ve üç ana bölümden (1: Tevrat'ta“Hsb”Kökü, 2: İncil'lerde“Hsb”Kökü ve 3: Kur'ân'da“Hsb”kökü) oluşmaktadır. Birinci Bölümde,“hsb”kökünün sözlük anlamları tespit edilmeye çalışılmış, daha sonra Yahudi kutsal kitabındaki farklı kullanımları (fiil ve isim olarak kullanımları) tespit edilmiştir. Bu kullanımların yer aldığı âyetler, orijinal İbranice metinleri ile ilk çevirileri olarak bilinen Yunanca (Septuagint) ve Latince (Vulgate) çevirileriyle ele alınmıştır. Ayrıca âyetlerin İngilizce (KJV, RSV) ve Türkçe çevirilerine de yer verilmiştir. İkinci Bölümde,“hsb”kökünün önce Yunanca, Süryanice sözlüklerdeki anlamları tespit edilmiştir. Daha sonra kökün İncil'lerdeki farklı kullanımları tespit edilmiştir. Bu kullanımların yer aldığı âyetlerin önce Yunanca (Septuagint) metinleri, daha sonra Süryanice ve Latince (Vulgate) çevirileri incelenmiştir. Ayrıca âyetlerin İngilizce (KJV, RSV) ve Türkçe çevirileri de ele alınmıştır. Üçüncü Bölümde, ise Arapça sözlüklerde“hsb”kökü ve türevlerine verilen anlamlar tespit edildikten sonra Kur'ân'da ve tefsirlerde“hsb”kökünün hangi anlamlarda kullanıldığı araştırılmıştır. Sonuçta ise“hsb”kökünün Tevrat, İnciller ve Kur'ân'da yer aldığı anlamları karşılaştırılmış ve“hsb”kökünün Kur'ân'ın nazil olmasından bugüne kadar bir anlam değişimine uğrayıp uğramadığı ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This dissertation comprises an introduction, three main chapters, and a conclusion. In the introduction, a subject, meaning, purpose, method, and plan are introduced. Chapter 1 includes a study of vocabulary meanings of the root“hsb”. It examined different uses of the root (in the form of verb and noun) in the Old Testament. The verses in which these meanings exist are presented with original Hebrew texts and also with the first translations of Greek (Septuagint) and Latin (Vulgate). The English versions of the texts (KJV, RSV) and Turkish translations are presented in this chapter. Chapter 2 includes a study of vocabulary meanings of the root“hsb”in Greek and Assyrian vocabularies. It examined different uses of the root in the New Testament. The verses in which these meanings exist are presented with Greek (Septuagint) texts and also with the Assyrian and Latin (Vulgate) translations. The English versions of the texts (KJV, RSV) and Turkish translations are presented in this chapter. Chapter 3 includes a study of the root“hsb”in Arabic vocabularies. It examined the meanings of the root“hsb”in the Quran and Tafsirs (the exegesis of the Quran). The conclusion consists of a comparative analysis of the root“hsb”in the Old Testament, New Testament, and the Quran. It is examined the changing process of the root“hsb”since the time of the revelation of the Quran till today.