Kriz yönetimi kapasitesinin incelenmesi ve geliştirilmesi: İzmir örneği
Analysis and improvement of crisis management capacity: Sample of İzmir
  1. Tez No: 482112
  2. Yazar: MUSTAFA HARPUTLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ALİ TEKİNER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kriz, Kriz Yönetimi, Krize Hazır Olma, Kriz Merkezi, Afet, Crisis, Crisis Management, Crisis Preparation, Crisis Center, Disaster
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Kriz karmaşık bir kavramdır. Kriz, beklenilmeyen bir anda gelen ve bütün kurumların işleyişini bozan, ülkenin veya kurumun değerlerini tehdit edebilen, geniş bir zamana ve mekâna yayılabilen bir süreçtir. Kriz bir kişiyi de tehdit edebilir, bir aileyi de bir şehri de bir ülkeyi de insanlığı da tehdit edebilir. Sundelius, Stern ve Bynander (2001) kriz yönetimini, ülkenin değerleri tehlike altında, zamanın çok dar ve şartlar belirsiz iken yapılan etkili müdahale olarak tarif ederler. Ülkemiz konumu gereği pek çok kriz yaşamıştır ve yaşama olasılığı vardır. Bu nedenle, en etkili müdahale için önceden kriz yönetimindeki eksiklerimizi görüp gidermek zorundayız. Bu çalışma bir örnek olarak İzmir kriz yönetimi kapasitesini inceleyerek, kriz durumuna ilişkin durum tespiti, takım ruhu, kriz durumunda çalışma kültürü, kriz durumunda bilgi yönetimi, kriz durumunda karar verme, kriz durumunda liderlik, paydaşlar, kriz durumunda medya kullanımı ve kriz yönetim merkezine ilişkin algının tespiti gibi başlıklar halinde İzmir' deki kriz yönetimini incelemektedir. İzmir kriz merkezinde çalışanların algılarını inceleyip, çalışanların kalite ve durum, bakım ve iyileştirme konularında ve kriz birimlerinin yenilenmesine dair görüşlerine baş vurmak amacıyla yürütülen araştırmanın yaklaşımı betimsel araştırmadır. Toplam 339 katılımcıya ait eğitim durumu, bağlı oldukları kurum, çalıştıkları pozisyon ve cinsiyet gibi demografik değişkenler de araştırmaya dahil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Our country has faced numerous disasters and crises in the past years. Due to the location of our country, too much crisis can happen and there is a possibility to live. For this reason, we need to check in advance for the most effective intervention and see the shortcomings of crisis management. The crisis is a complex concept that comes unexpectedly and spreads across a wide range of places. It that can disrupt the functioning of institutions, threaten the values of the country or institution. Sundelius, Stern and Bynander (2001) describe crisis management as an important intervention in which the values of the country are endangered, the timing is too narrow, and the circumstances are uncertain. This study aimed to gain a better understanding and knowledge of employee perceptions of crisis management in İzmir as an example. The objectives of this study were to examine perceived organizational crisis preparedness of crises office employees, and to compare the differences on organizational and demographic characteristics of employees. The following research questions were posed: 1) What are employees' perceptions toward their institutional active shooter preparedness and effectiveness of crisis management? 2) To what level do employees' demographic differences influence their perceptions? The data were collected from 339 employees by using a selfadministrated questionnaire.