İç silahlı çatışmaların çözümünde müzakere süreçleri: Kuzey İrlanda ve Kolombiya deneyimleri üzerine bir analiz
Negotiation processes in the solution of internal armed conflicts: An analysis on the experiences of northern İreland and Colombia
- Tez No: 482113
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK AYHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Çatışma Analizi, Çatışma Çözümü, Barış Müzakere Süreçleri, Kuzey İrlanda, Kolombiya, Conflict Analysis, Conflict Resolution, Peace Negotiation Processes, Northern Ireland, Colombia
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 385
Özet
Günlük hayatın doğal bir parçası olan ve tarafların uyumlaştırılamayan çıkarları nedeniyle yaşadıkları mücadeleyi tanımlayan çatışmaların, özellikle Soğuk Savaş sonrası dönemde sayısal olarak artış gösteren iç silahlı çatışmalara dönüştüğü görülmektedir. İçinde bulunduğumuz yüzyılda da dünya'nın farklı coğrafyalarında yaşanan iç silahlı çatışmalar ise çatışma ve barış araştırmaları evrelerinin tümünü kapsayan çatışma yönetiminin bir alt evresi olan çatışma çözümüne ve çatışma çözümünün aşamalarından biri olan barış müzakere süreçlerine alan açmaktadır. Temel odak noktasına iç silahlı çatışmalardan yola çıkarak çatışma çözümü ve barış müzakere süreçlerini koyan bu çalışmada Kuzey İrlanda ve Kolombiya deneyimleri üzerine bir analiz yapılmaktadır. Bu bağlamda Kuzey İrlanda ve Kolombiya'daki iç silahlı çatışmaların çözümündeki müzakere süreçlerini konu edinen bu çalışmada, Kuzey İrlanda ve Kolombiya'daki iç silahlı çatışmaların ortaya çıkış nedenleri ile çatışmanın çözümündeki aşamalardan biri olan müzakere süreçleri (müzakere öncesi, aşaması ve sonrası)“farklılıklar”mı yoksa“benzerlikler”mi üzerine temellenmektedir sorusu sorunsallaştırılmaktadır. Bu noktada Kuzey İrlanda ve Kolombiya örnekleri üzerinden çatışma, çatışma çözümü ve müzakere süreçleri teoriden pratiğe dökülmektedir.
Özet (Çeviri)
It is seen that the conflicts that are the natural part of daily life and the struggle between parties because of their non-harmonized interests turned into the internal armed conflicts that have been quantitatively increasing after the end of the Cold War period. Internal armed conflicts in different geographies of the world continue in the century we are in. In this point, they make room for the conflict resolution that is the sub-phase of conflict management that covers the whole phases of the conflict and peace researches and the peace negotiation processes that are one of the stages of conflict resolution. An analysis on the experiences of the Northern Ireland and Colombia is made in this work, which puts conflict resolution to the main focus point. In this context, in this work, which deals with the negotiation processes in the settlement of the internal armed conflicts in Northern Ireland and Colombia, problematizes the question:“ Are the reasons for the emergence of internal armed conflicts in Northern Ireland and Colombia and negotiation processes (pre-negotiation, negotiation phase and after negotiation) that are one of the stages of the conflict resolution based on differences or similarities?”. In this point, the conflict, conflict resolution and negotiation processes are put into effect from theory to practice through the examples of Northern Ireland and Colombia.