İlköğretim kaynaştırma ortamlarında eğitim alan özel gereksinimli öğrencilerin veli ve sınıf öğretmenlerinin kaynaştırma uygulamaları hakkındaki görüşleri
The opinions of parents and teachers who have inclusion students i̇n primary education about inclusion practicings
  1. Tez No: 482133
  2. Yazar: SAMED ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN KARADAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özel eğitim, kaynaştırma, kaynaştırma eğitimi, Private education, Inclusion, Inclusive education
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Araştırmanın genel olarak amacı, sınıf öğretmeni çevresindeki kaynaştırmada veli ve öğretmen görüşlerinin incelenmesidir. Bununla birlikte uygulamadaki sorunsal bazdaki konular üzerinde görüşler incelenmiştir. Sınıf öğretmenlerinin ve özel gereksinimli bireye sahip velilerin görüşleri hangi alanda ortaklaşıp hangi alanda farklılaştığı üzerinde de inceleme yapılmıştır. Yöntem: Araştırmada nitel araştırma deseni kullanılmıştır. Kaynaştırma velileri ve sınıf öğretmenlerinden oluşan çalışma grubu ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Veriler betimsel analiz yöntemi ile incelenmiştir. Bulgular: Araştırmada veli ve sınıf öğretmenlerinin kaynaştırma konusundaki bilgilerinin eksik olduğu bulgulanmıştır. Veli görüşmelerinin neredeyse tamamında veliler sınıf öğretmenini, özel eğitimin dışında bir pozisyonda gördüğü bulgulanmıştır. Bununla birlikte sınıf öğretmenlerinden memnun olduklarını iletmişlerdir. Öte yandan gerçekleştirilen sınıf öğretmeni görüşmelerinde esas odak noktası imkanların etkili kullanılmamasıdır. Sınıf öğretmenlerinin çoğu, özel gereksinimli çocuklar için yeteri kadar imkanın bulunduğunu ancak imkanların iyi şekilde kullanılmadığını iletmişlerdir. Raporlandırılma aşamasında endişeli olan sınıf öğretmenleri, velilerden kimsinin maddi destekler için ciddi rapor alma girişimlerinde bulunduğunu iletmiştir. Bunlara ek olarak süreçteki rehberlik hizmetleri ve tıbbi hizmetler hakkında gereken önemin verilmediği bulgulanmıştır. Sonuç ve Tartışma: Kaynaştırma konusunda iletişimler gerçekleştiren Güzel (2014), Pınar (2009) ve Öztürk(2006) çalışmalarında da çalışmayla paralel sonuçlar elde edilmiştir. Kaynaştırma süreci içerisinde etkili iletişimler gerçekleştiren özel gereksinimli bireyler hakkında yapılanların genelinin olumlu karşılandığı sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte Bireyselleştirilmiş eğitim programlarının ciddi sorunsal özellikler taşıdığı, program sürecinde rollerin sınıf öğretmenleri tarafından bilinmediği ortak sonuçlar arasındadır. Bir diğer sonuç ise de, katılımcıların süreçte işbirliği gerçekleştirecek personel bulamadığı yönündedir. İhtiyacı karşılayacak bir online iletişim platformu, kaynaştırma sürecindeki herkese ve özellikle sınıf öğretmenine olumlu katkılar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The general purpose of the study is to analyse parents and teacher's opinions about inclusion that is around the teacher. According to this, opinions which are about problematic issues on practising are analysed. The differences and similarities of the opinions of teachers and parents who have a person that is in need of special care are also examined. Method: The qualitative research pattern is used in this research. Semi structured interwievs are maden with a study group that contains inclusion parents and teachers. Datas are examined with descriptive analysis method. Results: It has been found in the research that parents and teachers do not have enough information about inclusion. It has been discovered in nearly all interwievs maden with parents that parents take the teacher in a position out of private education. Contrary to this, parents state that they are happy with their children's teachers. On the other hand, it has been understood from interwievs maden with teachers that the main focusing point is less using of opportunities. Conclusion and Suggestions: Güzel (2014), Pınar (2009) and Öztürk (2006) who made investigations about inclusion takes results that are paralel to this study in their studies. It has been reasoned in the study that the things which are done about individuals in need of special care, who have effective communications in the process of inclusion, is accepted affirmatively