Nesne ilişkilerinin ergenlerde evden kaçma davranışına etkileri üzerine projektif bir değerlendirme
Effects of early object relations on runaway behaviours of adolescents: A projective evaluation
- Tez No: 482143
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BENGİ PİRİM DÜŞGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evden Kaçma, İlk Nesne, Projektif Testler, Running Away from Home, Primary Object, Home, Projective Tests
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışma, evden kaçan kız ergenlerin ilk nesneleriyle ilişkileri ve ruhsallıklarındaki ortaklıkların açığa çıkarılmasını hedeflemiştir. Evden kaçma davranışının altında yatan temel problematiklerin anlaşılması amacıyla araştırma kapsamında en az bir kere evden kaçma davranışı göstermiş 13-18 yaş arası 15 kız ergen ile psikanalitik yönelimli klinik ön görüşme yapılmış, Rorschach ve Tematik Algı Testi uygulanmıştır. Ergenlere uygulanılan Rorschach Testi ile elde edilen veriler,“Rorschach Türk Ergen Normları”ile karşılaştırılmış ve farklılıklar değerlendirilmiştir. Ayrıca evden kaçan ergenlere uygulanılan Rorschach Testi ve TAT'den elde edilen veriler Fransız Okulu'na bağlı kalınarak içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Yapılan istatistiksel değerlendirmeler ve içerik analizi sonucunda, 15 hastanın protokollerinden elde edilen bilgiler, ilk nesneleriyle ilişkilerinin kalitesinin bu ergenlerin evden kaçma davranışına etki ettiği yönündedir. Bulgular, bu ergenlerin ilk nesnelerinin kapsayıcı olamayan ya da endişe veren nesneler olduğunu ve katılımcıların bu ilk nesnelerden ayrışmakta zorlandıklarını ortaya koymuştur. Ergenlikle birlikte artan dürtüsellik ile baş etmeye çalışan bu ergenlerin, savunma mekanizmalarının yeterli olamadığı dolayısıyla bu ergenlerin içsel/dışsal bir dayanağa yoğun bir ihtiyaç duydukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to reveal common grounds of primary object relations and current psychic states of runaway adolescent girls. On the purpose of understanding the main problems underlying the runaway behavior, 15 adolescent girls that aged between 13-18 years and had run away from home at least one time have been subjected to a psychoanalytically oriented interview. The evaluation was followed by the administration of the Rorschach Test and Thematic Apperception Test (TAT). The results of Rorschach Test were compared to“Rorschach Turkish Adolescent Norms”and disparities were evaluated. Overall findings of Rorschach Test and TAT were assessed by the content analysis of the French Psychoanalysis School. Additionally, the results of statistical evaluation and content analysis acquired from test protocols of 15 patients showed that the nature of early object relations has significant effects on adolescents' running away behaviors. Findings demonstrate that the adolescents' primary objects are either non-containing or disturbing and the participants have had difficulties to split away from their objects. It is interpreted that adolescents who are trying to cope with increasing impulsivity which is a result of puberty period have inadequate defense mechanisms, thus, they are in great need of interior/exterior support systems.