İdare Hukuku bakımından kamu özel işbirliği sözleşmeleri
Public private partnership contracts in Administrative Law
- Tez No: 482144
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİKŞAH YASİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: İdare hukuku, kamu özel işbirliği, kamu özel ortaklığı, sözleşme, altyapı hizmetleri, kamu hizmeti, yatırım, imtiyaz, kamu ihalesi, özelleştirme, Administrative law, public private partnership, contract, infrastructure services, public service, investment, concession, public contract, privatization
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
İdare hukuku bakımından kamu özel işbirliği kavramını ve bu ad altında yapılan sözleşmeleri konu edinen bu çalışmada, kamu özel işbirliği kavramı, bu kapsamdaki modellerin temel unsurları ve kamu özel işbirliği sözleşmelerinin ortaya çıkardığı temel meseleler incelenmiştir. Kamu özel işbirliği kavramının multi-disipliner niteliği çerçevesinde idare hukukunu etkileyen özelliklerinin tespit edilmesi ve hukuki çerçevesinin çizilmesi öncelikle amaçlanmıştır. Bu doğrultuda uluslararası literatürde kavramın özelliklerini tanıtan ve uygulamadaki örnekleri analiz eden çalışmalardan yararlanılmıştır. Bu kavramın altında yer alan modellerin Türk hukukundaki düzenleme çerçeveleri incelenerek, kavramın özellikleri ile uyumu ve düzenleme ihtiyaçları da ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu çerçevede kavramın uluslararası literatürde olduğu gibi Türk idare hukukunda da gelişmekte olan altyapı hizmetlerinin görülüşünde özel sektör katılımın artırılması bağlamında ele alınması gerektiği tespit edilmiştir. Kavramla amaçlanan hedeflere ulaşılabilmesi için katılımın hukuki araçlarının geliştirilmesi ve kavramın klasik ihale düzenlemelerinin ve kamu hizmeti görülüş usullerinin gelişimine de katkı sağlaması hedeflenmelidir. Türk idare hukukunda özel hukuk sözleşmelerinin daha da yaygınlaşması sonucunu doğuran bu tür yeni modellerin gelişimi, özel hukuk rejimi ile idare hukuku ilişkisi bakımından, sözleşme ile düzenleme ve idare hukuku kavramlarının özel hukuka adaptasyonu gibi ihtiyaçlar ortaya çıkarmaktadır. Bu ihtiyaçların tespiti ve karşılanması, yeni kavram ve kurumlara hukuk sistemimizin daha sağlıklı şekilde uyum sağlamasını kolaylaştıracak ve hukuk sistemimizi geliştirecektir.
Özet (Çeviri)
In this study which subjects the concept of public private partnership (PPP) and the PPP contracts in terms of administrative law, it was examined the concept of PPP, the basic elements of the models under this concept and the main issues arise from these contracts. Within the framework of the multi-disciplinary nature of the concept of public-private partnership, it is primarily aimed to determine the characteristics that affect the administrative law and to draw the legal framework of this concept. In this respect, the studies which introduce the characteristics of the concept in international literature and analyze the examples in practice have been utilized. By examining the regulatory frameworks of the models under this concept, it has been tried to reveal the compatibility of the concept with these frameworks and the needs for further rules and regulations. In this framework, it has been determined that this concept should be considered in the context of increasing private sector participation in developing infrastructure services in Turkish administrative law as such in the international literature. In order to achieve the intended objectives of the concept, it should be targeted to develop the legal means of participation and to contribute to the development of classical procurement regulations and public service provision procedures. The development of such new models, which result in the widespread application of private law contracts in Turkish administrative law, reveals the need for adaptation of contractual and regulatory and administrative law concepts to private law in terms of relation between private law regime and administrative law. The identification and fulfillment of these needs will facilitate the adaptation of our legal system to new concepts and institutions in a healthy manner and will improve our legal system.