Avrupa Birliği'nde İnsan Hakları çerçevesinde Kadın Hakları: Fransa, İsveç, Yunanistan ve aday ülke Türkiye karşılaştırması
Women's Rights within the framework of Human Rights in European Union: A comparison between France, Sweden, Greece and Turkey which is a candidate country
  1. Tez No: 482149
  2. Yazar: DUYGU ÇANAKCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YEŞER YEŞİM ÖZER YÜRÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Political Science, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, İnsan Hakları, Kadın Hakları, Kadın-Erkek Eşitliği, Fransa, İsveç, Yunanistan, Türkiye, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Politikaları, European Union, Human Rights, Women's Rights, Equality Between Women and Men, France, Sweden, Greece, Turkey, Gender Equality Policies
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Dünya genelinde kadınların hakları sadece cinsiyetleri nedeniyle bile sıklıkla çiğnenmektedir. Bu nedenle de kadın hakları önem taşımaktadır. Avrupa Birliği'nde insan hakları çerçevesinde kadın-erkek eşitliği ya da başka bir ifadeyle toplumsal cinsiyet eşitliği genel olarak“Sosyal Politika”başlığı altında ele alınmaktadır. Bu çalışmada, öncelikle genel anlamda insan hakları ve insan haklarının bir parçası olarak kadın haklarına, sonrasında Avrupa Birliği'nde insan hakları ve kadın haklarına yer verilmektedir. Ayrıca herbiri farklı dinamikleri ve geçmişleri olan Avrupa Birliği'ne üye ülkeler Fransa, İsveç, Yunanistan ve Avrupa Birliği'ne aday ülke Türkiye'de kadın haklarının genel çerçevesine yer verilerek kadın hakları konusunda genel bir karşılaştırma yapılmaktadır. Bu noktada önemle belirtmek gerekir ki kadın haklarının hukuki, ekonomik, sosyal ve siyasi gibi sayılabilecek birçok boyutu olduğundan bu çalışmada hem Avrupa Birliği, hem de adı geçen ülkeler özelinde kadın hakları birçok farklı boyutuyla (hukuki, ekonomik, kadına karşı şiddet ve siyasi temsil konuları) genel çerçevede ele alınarak, hem kadın haklarına ilişkin farklı açılardan genel bir çerçeve sunmak, hem de genel bir karşılaştırma yapılabilmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Even only because of their gender, women's rights are often violated all over the world. For this reason, women's rights represent a critical significance. The European Union approaches generally equality between women and men or in other words, gender equality, pursuant to human rights within scope of“Social Policy”. This work treats primarily human rights and women's rights as part of human rights in general terms. After then, it proposes a recontextualization of human rights and women's rights in the European Union. Otherwise, it initiates a general comparison in the matter of women's rights by including a framework of women's rights from France, Sweden, Greece which consist of the European Union member countries and in Turkey which is a candidate country having each one of all different dynamics and backgrounds. In this framework, it is important to note that this study aims both to offer a general comparison and to form a general casement of different traits regarding women's rights since they have many dimension that can be considered as legal, economic, social and political throughout the European Union and in the mentioned countries.