Bilinçaltı reklamcılıkta kültürel farklılıkların renklerin kullanımına yansıması
Reflection of culturel differences to the use of colors i̇n subliminal advertising
  1. Tez No: 482167
  2. Yazar: DERYA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİMECE KARADOĞAN DORUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, Public Relations, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Reklamcılık, Bilinçaltı, Bilinçaltı Reklamcılık, Tüketici, Kültür, Renk, Advertising, Subliminal, Subliminal Advertisig, Consumer, Culture, Colour
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
İnsanlığın ilk tarihinden itibaren reklam hayatımızın içerisinde kendine yer edinmiştir. Reklamın kalıcılığını artırmak için kullanılan yöntemler günümüze kadar birçok aşamadan geçmiştir. Reklamın asıl amacını satış odaklı olduğunu düşünürsek, reklamverenler tüketicinin satın alma davranışı göstermesi için çeşitli teknikler kullanmıştır. Bunların bazıları bilinçli olarak algılanabilirken bazıları ise bilinçaltına doğru yönelmektedir. İşletmeler için büyük bir önem taşıyan bilinçaltı reklamcılık ürün ya da hizmetlerini tanıtmak için vazgeçilmez bir unsur haline gelmiştir. Bilinçaltı reklamcılık 1900'lü yıllardan itibaren kendini göstermeye başlamıştır. Bu yöntemi kullananlar dolaylı bir yol izleyerek tüketicide satın alma dürtüsünün oluşturmak isterler. Reklamcı ürünü ya da hizmeti tüketiciyle buluşturken onda satın alma duygusu yaratmayı ve ürüne karşı istek ve merak duymasını ister. Bunu yaparken de toplumun kültürel ve coğrafi unsurlarının kullanmaya özen gösterir. Kültür bir toplumun vazgeçilmez bir parçasıdır. Reklamcılarda tasarladıkları fikirleri bu olgu doğrultusunda şekillendirmek isterler. Bu amaçla hazırlanan çalışma, öncelikli olarak konuyla ilgili bölümlerin literatür taraması yapılmasıyla başlamıştır. Kültürel farklılıklardan yola çıkarak bankaların renkleri tercih etmesinde ne gibi faktörlerden etkilendiği üzerine araştırmalar yapılmıştır. Bu araştırmalar Türkiye, Avrupa, Amerika ve Asya'da kurulan bankaların bilinçaltı reklamcılık ile renkler üzerinde kültürün etkisini açıklamaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
Through the human history, advertisement has gained its place in our lives. The methods that had been used to increase the permanence of advertisements completed many phases until today. Given that the main purpose of advertisements are sales, advertisers used many techniques to get the attention of the buyers. While some of them can be perceived deliberatively, others gravitate towards the subconscious. Subliminal advertising that is crucial for businesses, has become an irreplaceble factor to introduce their products or service. Subliminal advertising started making its appearance from 1900. Users of this method wants to form the eagerness to buy in a roundabout way. While advertisers reveal their products or service to consumers, they want to the consumers to have the eagerness to buy and have the interest in the product. While doing that, they make sure to use cultural and geographic factors of the society. Culture is an irreplaceble part of the society. That's why advertisers want to shape their ideas toward this fact. The study, which was prepared for this purpose, started primarily with the literature search of the related departments. Based on cultural differences, researches were made on what factors banks are influenced in choosing colors. These researches are trying to explain the influence of culture on the colors with subliminal advertising of the banks founded in Turkey, Europe, America and Asia.