Geç ergenlikte depresyon, anksiyete ve yeme bozuklukları arasındaki ilişki
The relationship between depression, anxiety and eating disorders during late adolescence
- Tez No: 482205
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BENGİ PİRİM DÜŞGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yeme Bozuklukları, Depresyon, Anksiyete, Geç Ergenlik, Eating Disorders, Depression, Anxiety, Late Adolescence
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Yeme bozuklukları her türlü sosyo-ekonomik düzeyde görülebilen ve giderek yaygınlaşan bir hastalık haline gelmiştir. İnsanın yaşamını ciddi boyutlarda tehdit eden yeme bozuklukları diğer psikopatolojilerle ilişkili olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı, geç ergenlik döneminde depresyon ve anksiyete gibi psikolojik etkenlerin yeme bozuklukları ile ilişkisini klinik olmayan bir örneklemde incelemektir. Çalışmanın iki temel hipotezi vardır. İlk olarak yeme bozukluklarının depresyon ile ilişkisi; ikinci olarak da yeme bozuklukları ile anksiyete arasındaki olası ilişki araştırılmaktadır. Bu amaçla, çalışmaya İstanbul Avrupa yakasında bir vakıf üniversitesinde okuyan 466 kız öğrencisi katılmış fakat sadece 451 kişinin verileri kullanılmıştır. 15 katılımcının verileri uygun bulunmadığından çalışmadan çıkarılmıştır. Sırasıyla, bireysel bilgi formu, demografik bilgi formu, Yeme Bozukluğu Değerlendirme Ölçeği (EDE-Q: Eating Disorder Examination Questionaire), Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri ( STAI I-II), Beck Depresyon Envanteri ( BDI) kullanılmıştır. Pearson korelasyon katsayısı çalışması ile yeme bozuklukları hem depresyon hem sürekli anksiyetesi ile pozitif ve anlamlı bir ilişki tespit edilirken, durumluk anksiyetesi ile istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanamamıştır. Ayrıca araştırmada çoklu regresyon analizi kullanılmış ve VKİ (Vücut Kitle İndeksi), Depresyon ve Sürekli anksiyetesi'nin yeme bozukluklarını % 38 oranında yordadığı bulgulanmıştır. Bu veriler doğrultusunda, ergenlik dönemindeki üniversite kız öğrencileri yeme bozuklukları gelişiminde yüksek risk grubunu oluşturması nedeniyle, kampüslerde gereken önlemleri almak ve yeme bozukluklarının depresyon, anksiyete gibi diğer psikolojik faktörleriyle ilişkisini anlamak ve daha önceki çalışmaları desteklemek araştırmanın önemini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Eating disorders have become an increasingly common disease which can be seen at all socio-economic levels. Eating disorders which threaten people's lives at a serious level are thought to be related to other psychopathologies. The purpose of this study is to examine the relationship between psychological factors such as depression and anxiety in late adolescence with eating disorders in a non-clinical sample. There are two main hypotheses of the study. First, the relationship between eating disorders and depression and second the possible relationship between eating disorders and anxiety are being investigated. For this purpose, 466 female students studying at a foundation university located in the European side of Istanbul, participated in the study, but only 451 of them were used. 15 participant's data were omitted as they were not suitable. Individual information form, demographic information form, Eating Disorder Examination Questionnaire (EDE-Q), State-Trait Anxiety Inventory (STAI I-II) and Beck Depression Inventory (BDI) were used, respectively. While Pearson correlation coefficient test showed that eating disorders have positive and significant relationship between depression and trait anxiety, there has been no statistically significant relationship between eating disorders and state anxiety. In addition, multiple regression analysis was used in the research and Body Mass Index (BMI), Depression and Trait anxiety were found to predict eating disorders by 38%. In the context of this data, it is important to investigate the effects of eating disorders in relation to other psychological factors such as depression and anxiety and to support previous studies and to take precautions in the campuses because university students in adolescence constitute a high-risk group in the development of eating disorders.