Seyahat acentalarınca düzenlenen paket turların hazırlanması ve pazarlanmasında süreç ve koordinasyon yönetimi: İstanbul örneği
Process and coordination management in composing and marketting of package tours organized by travel agencies: Sample of İstanbul
- Tez No: 482235
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEHNAZ DEMİRKOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Seyahat Acentaları, Paket Tur, Süreç, Koordinasyon, İstanbu, Travel Agencies, Package Tours, Process, Coordination, Istanbul
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
İnsanların refahı arttıkça daha fazla turizm deneyimi yaşamak isterler. Ancak bu isteğin karşılanması çeşitli şekillerde yapılabilmektedir. Bireysel veya grup olarak yaşanan bu deneyimler için çoğu zaman profesyonel destekler almak adına seyahat işletmeleri tercih edilmektedir. Bu anlamda üretici seyahat işletmeleri olan Tur operatörleri, üretim yapma yetkinliği olan seyahat Acentaları ve bu üretilen ürünlerin tüketim aşamasının gerçekleşmesinde faaliyetlerde bulunan seyahat işletmeleri bu tüketiciler tarafından tercih edilebilmektedir. Üretim-tüketim ilişkisi içerisinde karşılıklı memnuniyet için seyahat faaliyetlerinin son derece başarılı gerçekleşmesi hayati önem taşımaktadır. Bu anlamda üretim-tüketim sürecinin başarılı bir şekilde gerçekleşmesi gerekmektedir. Bunun yolu da, bu sürecin iyi bir o organizasyon faaliyeti ile koordine edilmesine bağlıdır. Bu çalışmada seyahat acentelerinin paket tur hazırlama, pazarlama, gerçekleştirme ve tur sonrası faaliyetlerinde süreç ve koordinasyonun yönetiminin nasıl gerçekleştiğinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bunun için İstanbul'daki seyahat acentelerinden nitel araştırma yöntemi veri toplama araçlarından mülakatlar yolu ile veriler elde edilmiştir. Elde edilen veriler betimsel analiz yöntemi ile analiz edilerek raporlanmıştır. Çalışma sonucu seyahat acentelerinin paket turlarındaki sürecin işleyişi ve koordinasyonun nasıl sağlandığı konusunda önemli bilgiler içermektedir. Çalışmanın sonuçları göz önünde bulundurularak sonuç ve öneriler kısmında birtakım öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the increasing welfare people tend to travel more and experience tourism. Meanwhile this tourism tendency can be provided in various ways. Tourism can be experienced both individually and in groups. Travel businesses are being prefered as professional assistance in arrangement and progress of such experiences. In this sense tour operators as producing travel businesses, travel agencies as competent businesses in production and the other travel facilities being profited during the consumption of these productions which have been produced by tour operators and travel agencies are highly prefered by the consumers. İn order to creat a mutual satisfaction beetwen production and consumption travel services need to be carried out succesfully. A successfull opperation is in favor of both sides and has a great importance over constant relation and such a relation can only be settled by a well-managed procces and perfectly coordinated organization while creating and composing services. The main motivation of this study is to determine how the process and coordination management is being practised over four steps (composing, marketting, practising and evaluting) of a package tour programme. Qualitive research method have been used in this research and A group travel agencies located in Istanbul have been intervied for data collection. The gathered data has been analyzed and reported via descriptive analyzing method. The results of study gives important informations about course of proceeding and how the coordination is being managed by the travel agencies from pre-tour process till after tour formalities. In the light of results to this study a set of recommendations aggregated and given in the results and suggestions part of study.