Câhiliye'den Hz. peygamber dönemine sütannelik geleneği, önemi ve etkileri
From ignorance to Muhammed (Pbuh) traditional of milk motherhood, importance and facilities
  1. Tez No: 482236
  2. Yazar: HATİCE NUR ERTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELİM ARGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Tarih, Folklore, History
  6. Anahtar Kelimeler: Hz. Muhammed (s), Câhiliye, Sütannelik, Emzirme, Hz. Muhammad Risalet (PBUH), Ignorant Time, Milk Motherhood, Breastfeeding
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
“Sütannelik geleneği”mekan ve zaman mefhumuna bağlı olmaksızın insanlık tarihinde birçok toplumda yaşamın parçası haline gelmiş bir olgudur. Bu çalışmada câhiliye döneminden başlamak üzere Allah Rasülü'nün (s) yaşadığı devri de kapsayacak şekilde Araplar arasında“sütannelik geleneği”ele alınmıştır. Câhiliye Araplarının sütannelik geleneğini hangi ihtiyaçlara binaen uyguladığı, risalet dönemi de dahil olmak üzere tarihi süreçte yaşanan değişimler incelenmiştir. İslâm hukukunda önemli bir yer tutan süt emzirme ile oluşan yakınlık, tarihî çerçeveden değerlendirilmesi yapılarak gerek câhiliyye gerekse Hz. Peygamber (s) devrinde toplumsal hayatta oynadığı role dikkat çekilmiştir. Siyer çalışmalarında, risâletin muhatab olduğu topluma ait gelenek ve kültürel yapıyı ortaya koymanın ehemmiyeti yaygın bir kanaattir. İslâm öncesi Arap toplumunun kültürel kodlarının ortaya çıkarılması, vahyin getirdiği değişimin, dolayısıyla İslâm'ın tüm zamanları kuşatan evrensel mesajının berrak bir şekilde anlaşılmasını sağlayacaktır. Çalışmamızda, başta kavramsal arka plan olmak üzere, temel kaynaklar ve modern dönem araştırmaları incelenerek“sütannelik geleneği”ile ilgili veriler değerlendirilmiş, sosyo-kültürel yansımaları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Milk motherhood tradition has ben a phenomenon and part of life has no concern with time and space in the many parts of history of mankind. In this study start examining from term of ignorance and to maintain including messanger of Allah (PBUH) life term among Arabian on traditional of milk motherhood. Between ignorant Arabs, which the necessities canalize to traditional of milk motherhood and milk motherhood progress and changes inside the Risalet term. The relationship with milk motherhood which holds an important place in Islamic laws, rhetoric of breastfeeding in historical view and to point role of milk motherhood in both ignorant and Propet Muhammed (PBUH) time. General opinion in siyer works to attach importance to the Risalet's social matters, cultures and tradationals. Before Islam, Arab society's cultural cods, the change that the vahiy brings to cause understanding Islamic universal truth which describe all matters openly. In our study, to explain conseptual background firstly, basic sources, modern term works, social-cultural affects and to evaluate all datas related with traditional milk motherhood.