Morbid obezitede olumsuz duygulanımların projektif testlerle değerlendirilmesi
Assessment of negative affects in morbid obesity via projective tests
  1. Tez No: 482234
  2. Yazar: GÜLER KANDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BENGİ PİRİM DÜŞGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Psikoloji, Nutrition and Dietetics, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, Olumsuz duygulanım, Rorschach Testi, Tematik Algı Testi, Morbid Obesity, Negative Affectivity, Rorschach Test, Thematic Apperception Test
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmada morbid obez kişilerin duygulanımsal süreçlerinin anlaşılması ve obezite ile olumsuz duygulanım ilişkisi hakkında bilgi edinilmesi hedeflenmiştir. Rorschach ve Tematik Algı Testi kullanılarak yapılan değerlendirmede morbid obez kişilerin olumsuz duygulanımı işleme ve baş etme yollarına dair verilere ulaşılması beklenmektedir. Çalışmanın örneklemi Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliniğine bariatrik cerrahi onayı için başvuran 27 morbid obez kişiden oluşmaktadır. Katılımcılar morbid obez sınıfında (BKİ 40) yer alan psikiyatrik bir tanı almamış, 20-60 yaş aralığında yetişkin bireylerdir. Kontrol grubu da buna paralel psikiyatrik bir tanı almamış, normal kiloda (BKİ: 18.5 – 24.9) 27 kişiden oluşturulmuştur. Gönüllü katılımcılarla psikanalitik yönelimli ön görüşme yapılmış, demografik bilgi formu doldurulmuş, Rorschach Testi ve T.A.T uygulanmıştır. Her iki grup duygulanımları işleme, olumsuz duygulanımla baş etme, ilk nesneden ayrılma ve kayıp endişesi açısından değerlendirilmiştir. İstatistik ve içerik analizi sonuçları değerlendirildiğinde morbid obez kişilerin nesne kaybı endişesi ve depresif duygulanımla baş etmede zorluk yaşadıkları ve bu kişilerde olumsuz duygulanımlar karşısında hipomanik savunmaların ve oral yatırımların arttığı görülmüştür. Ayrıca simbiyotik düşlemler, annesel imgeyle ayrışabilme, tek başına kalma kapasitesi gibi pregenital dönem ilişkilerine dair önemli bulgulara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to get information about the relation between comprehension of emotional process in obese people and negative affects with obesity. In the assessment conducted by using Rorschach and Thematic Apperception Test it is expected to reach data about processing negative affection of morbid obese people and their coping with strategies. Sample of the study consists of 27 morbid obese people who applied Marmara University Pendik Training and Research Hospital for consent of bariatric surgery. Participants are 20-60 years old adult individuals who are in morbid obesity class (BMI 40) and have not received any psychiatric diagnose. Control group also consists of 27 people who have not received any psychiatric diagnose, and at normal weight (BMI: 18.5-24.9). A psychoanalyses-oriented pre-interview was made with volunteer participants, a demographic information form was completed, Rorschach Test and Thematic Apperception Test were applied. Each two group was evaluated in terms of processing affections, coping with negative affectivity, separation of first object and loss anxiety. Results of statistical and content analyses are that morbid obese people have a difficulty in coping with anxiety of loss object and depressive affectivity and in the face of negative affectivity hypomanic defense and oral investments are an increasing way. Also, important findings were found about pregenital stage relationships including symbiotic imaginations, separation of maternal image and capacity to be alone.