Suça sürüklenen çocukların ruhsal işleyişlerinin projektif testlerle değerlendirilmesi
Assessment of psychological functioning of juvenile deli̇nquents via projective tests
- Tez No: 482238
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BENGİ PİRİM DÜŞGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Suça Sürüklenen Çocuklar, Sembolizasyon Kapasitesi, Projektif Testler, Rorschach Testi, Tematik Algı Testi, Eyleme Geçiş, Juvenile Delinquents, Symbolization Capacity, Projective Tests, Rorschach Test, Thematic Apperception Test, Acting Out
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmanın amacı suça sürüklenen çocukların ruhsal işleyişlerinin sembolizasyon kapasiteleri açısından projektif testler aracılığı ile değerlendirilmesidir. Çalışmanın araştırma grubu hırsızlık suçuna sürüklenen ve Maltepe Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda tutuklu bulunan, 14-17 yaş aralığındaki 32 erkek ergenden oluşmaktadır. Kontrol grubu ise herhangi bir suça sürüklenmemiş, psikiyatrik bir başvurusu bulunmayan, araştırma grubu ile yaş ve sosyoekonomik özellikleri bakımından eşleştirilmiş 14-17 yaş arası 32 erkek ergenden oluşmaktadır. Katılımcılar ile demografik bilgi formu doldurulmuş, psikanalitik yönelimli öngörüşme yapılmış ve ardından katılımcılara Rorschach Testi ve Tematik Algı Testi (TAT) uygulanmıştır. Her iki grup tasarım oluşturma ve düşlem kurma kapasiteleri, dürtüleri ve duygulanımları sembolize etme, dürtüsellik düzeyi ve eyleme geçiş sorunsalı açısından karşılaştırılmıştır. Yapılan istatistiksel analiz ve içerik analizi sonucunda, erken dönem anne-bebek ilişkisindeki örselenmeler nedeniyle suça sürüklenen çocukların sembolizasyon kapasitelerinin yetersiz olduğu, dürtüleri ve duygulanımları tasarımlara bağlayarak işleyebilmekte güçlükler yaşadıkları saptanmıştır. Bununla birlikte içerik analizinde simgeleştirmenin karşıtı olarak dürtüsel patlama ve eyleme geçişe yönelik bulguların ön plana çıktığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to assess psychological functioning of juvenile delinquents via projective tests in terms of their symbolic capacity. Experimental group of the study consists of 32 teenage boys between 14-17 age range who are dragged into robbery and arrested in Maltepe Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu (Maltepe Juvenile Detention Center). As to control group, it consists of 32 teenage boys between 14-17 age range matched with the experimental group in terms of age and socioeconomic characteristic who are not dragged into any criminal act and do not have any psychiatric request. A demographic information form was completed with participants, psychoanalytic-oriented pre-interview was made; and then Rorschach and Thematic Apperception Test (TAT) were applied to the participants. Each two group was compared in terms of concept formation and phantasying capacity, symbolization of impulses and affects, impulsivity level and problematic of acting out. As a result of statistical analysis and content analysis, it is determined that due to disturbance in early period of mother-infant relationship symbolization capacity of juvenile delinquents is inadequate and they have a difficulty in concepting their impulses and affects into process. In addition to this, it was seen that impulsive explosion as an opposition of symbolization and finding of acting out is prominent in the content analysis.