Suça sürüklenen çocukların ahlaki yargılama, empatik beceri düzeyleri ile empatik eğilimlerinin değerlendirilmesi
Assessment of moral judgement, empathetic skill levels and empathetic tendencies in children involved in crime
  1. Tez No: 994808
  2. Yazar: SALTUK BUĞRA KİP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KIRLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Suçlu çocuklar, Delinquent children
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Tarsus Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda çeşitli suçlardan hükümlü veya tutuklu olarak bulunan çocukların ahlaki yargılama, empatik eğilim ve empatik beceri düzeylerinin ölçülebilmesi adına araştırmaya katılan çocuklara Ahlaki Yargı Envanteri (DİT), Empatik Eğilim Ölçeği (EEÖ) ve Empatik Beceri Ölçeği-B Formu uygulanmıştır. Katılımcıların kişisel ve suç işleme süreçlerine ilişkin bilgileri toplayabilmek adına da araştırmacı tarafından tasarlanan Kişisel Bilgi Formu uygulanmıştır. Uygulanan formlardan elde edilen bilgilerin birbirleriyle ne düzeyde ilişkili olduğunun anlaşılması amacıyla IBM SPSS Statistics 20.0 programı kullanılmıştır. Çalışmada ortaya çıkan bulgulara göre, araştırmaya dahil edilen 150 suça sürüklenen çocuğun; %32' sinin 12-15 yaş aralığında, %68' inin ise 16-18 yaş aralığında olduğu, %52' sinin ilk suçunu 15 yaşından küçükken işlediği, %30' unun eğitimini terk ettiği, %34,7' sinin parçalanmış aileye sahip olduğu, %30,7' sinin 4 veya daha fazla kardeşe sahip olduğu, %58' inin madde kullanım öyküsü olduğu, %36' sının cinayet ve yaralama, %29,3' ünün hırsızlık, %20' sinin cinsel, %14,72 sinin uyuşturucu suçlarına karıştığı, %52,7' sinin ailesinde, %78' inin arkadaş çevresinde daha önce suç geçmişi olan kimselerin bulunduğu, %10' unun fiziksel, %10,7' sinin ruhsal hastalık tanısı olduğu, %15,3' ünün geçmişte psikiyatrik ilaç kullanımının olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bu bulgular ile uygulanan ölçekler arasındaki ilişki incelenmiş olup yaşa, eğitim düzeyine, aile yapısına, ebeveynlerinde akraba evliliği durumuna, kardeş sayısına, suç türüne, fiziksel ve ruhsal hastalık tanısı almış olma durumlarına göre EEÖ, EBÖ ve Ahlaki Yargı Puanları arasında anlamlı bir ilişki olmadığı anlaşılmıştır. İlk suç işleme yaşı, birden fazla suç işleme ve psikiyatrik ilaç kullanımı ile Ahlaki Yargı P Puanı arasında; Suça iştirak şekli, madde ve ilaç kullanımı ile arkadaşlarında suç işleme durumuna göre Empatik Eğilim puanı arasında; ailede suç işleyen birey olma durumuna göre ise Empatik Beceri puanı arasında, anlamlı bir ilişkisi olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular ile literatürde yapılan benzer araştırmalar karşılaştırılmış olup aile ve arkadaş çevresinde suça karışan bireyin bulunması, madde kullanımı, aile yapısı ve eğitim düzeyinin çocuk suçluluğu açısından önemli olgular olduğu değerlendirilmiş ve çocuk suçluluğunun önlenebilmesi adına bir takım önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the Moral Judgement Inventory (DIT), Empathetic Tendency Scale (EEO) and Empathetic Skill Scale -B Form were administered to the children participating in the study in order to measure the levels of moral reasoning, empathic tendencies, and empathic skills among children serving sentences or detained for various crimes at the Tarsus Juvenile Prison. The Personal Information Form prepared by the researcher was also used to collect information about the participants' personal details and criminal history. The IBM SPSS Statistics 20.0 programme was used to understand the level of correlation between the information obtained from the administered forms. According to the findings of the study, of the 150 children involved in crime included in the research; 32% of the children participating in the research were aged between 12 and 15, while 68% were aged between 16 and 18. Fifty-two per cent committed their first offence before the age of 15, 30% had dropped out of education, 34.7% came from broken homes, 30.7% had 4 or more siblings, 58% had a history of substance use, 36% were involved in murder and assault, 29.3% in theft, 20% in sexual offences, and 14.72% in drug-related crimes, 52.7% had individuals with a criminal history in their social circle, 78% had individuals with a criminal history in their circle of friends, 10% had a physical illness, 10.7% had a mental illness diagnosis, and 15.3% had a history of psychiatric medication use. The relationship between these findings and the scales applied was examined, and no significant relationship was found between EEO, EBO and Moral Judgement Scores based on age, education level, family structure, consanguinity among parents, number of siblings, type of crime, or physical and mental illness diagnoses. However, a significant relationship was found between the age of first offence, committing multiple offences, and psychiatric medication use with the Moral Judgement Score; between the type of involvement in crime, substance and medication use, and whether friends had committed crimes with the Empathetic Tendency Score; and between having a family member who had committed a crime and the Empathetic Ability Score. The findings obtained were compared with similar studies in the literature, and it was concluded that the presence of individuals involved in crime within the family and circle of friends, substance use, family structure, and educational level are important factors in juvenile delinquency. Recommendations were made to prevent juvenile delinquency.