Hamilelik dönemi meme kanseri teşhisi almış kadınların ruhsal açıdan incelenmesi
Psychological evaluation of women who have pregnancy associated breast cancer
  1. Tez No: 482237
  2. Yazar: YELİZ POLAT HOCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE TEVFİKA İKİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Meme Kanseri, Rorschach Testi, Tematik Algı Testi, Ölüm Dürtüsü, Zihinselleştirme, Breast Cancer, Rorschach Test, Thematic Apperception Test, Death Drive, Mentalization
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışmanın konusu, hamilelik dönemi meme kanseri tanısı almış üç kadın hastanın ruhsal olarak incelenmesidir. Çalışmanın amacı, olguların zihinselleştirme süreci hakkında bilgi edinmek, dürtülerin, duygulanımların projektif testlerde nasıl işlendiğini ortaya koymak ve ölüm dürtüsünü işleyişini araştırmaktır. Çalışmanın kuramsal çerçevesini psikanalitik psikosomatik kuram oluşturmaktadır. Araştırma hamilelik dönemi meme kanseri tanısı alan 3 olgu üzerinde yürütülmüştür. Projektif yöntemlerin tercih edildiği araştırmada sırasıyla yarı- yapılandırılmış klinik görüşme, Rorschach Testi ve Tematik Algı kullanılmıştır ve test sonuçları Fransız Okuluna göre değerlendirilmiş ve yorumlanmıştır. Araştırmanın bulgularına göre hamilelik dönemi meme kanseri tanısı almış kadın hastalarının dürtü ve duygulanımlarını işlemekte zorlandıkları, ruhsal dünyalarında ölüm dürtüsünün hâkim olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is to psychologically evaluate three women who diagnosed with pregnancy associated breast cancer. The object of the study to examine the metalization of cases, how drives and affects are shown in projective tests, and the functioning of death drive. The theoretical framework of the study is determined by psychoanalytic psychosomatic theory. The projective methods are preferred. Semi-structured clinical interview, Rorschach Test and Thematic Apperception Test are used respectively. The results are evaluated according to French School. The results show that women diagnosed with pregnancy associated breast cancer have difficulty in processing drives and affects, and death drive is predominant in their psyche.