The effect of some plant growth-promoting rhizobacteria (PGPR) strains on root-knot nematode, Meloidogyne incognita, on tomatoes
Bazı büyümeyi teşvik edici rizobakteri strainlerinin domatesteki Meloidogyne incognita kök-ur nematoduna etkisi
- Tez No: 482262
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ÇETİNTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Biolojik kontrol, Meloidogyne incognita, Rizobakteri, domates, Biological control, Meloidogyne incognita, Rhizobacteria, tomatoes
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Kök-ur nematodu, Meloidogyne incognita, sebze yetiştiriciliği alanlarında başlıca sorunlardan biri olup verim kalite ve miktarını düşürmektedir. Nematodlarda biyolojik mücalenin, çevreye, dolayısıyla insan sağlığına tehdit oluşturan kimyasal mücadeleye en iyi alternatif olabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmada, bazı bakteri strainlerinin M. incognita'ya karşı etkisi domatesde serada araştırılmıştır. Deneme, tesadüfi blok deseninde, bitki büyümesini destekleyen 15 kök bakterisi (PGPR) ile 2 kontrol grubu (–, +) ve 10 tekerrür olmak üzere toplam 170 saksıdan oluşmuştur. Bakteriler ile muamele edilmiş domates (Solanum lycopersicum cv. 56-56 F1) fidelerinin saksılara şaşırtılmasından iki gün sonra, bitkiler M. incognita'nın 1000 yumurta veya J2s/saksı ile bulaştırılmıştır. 90 günlük bitki yetiştirme periyodunun sonunda, Bacillus pumilus'ın ZHA90 straini, bitki kök ur sayısını azalttığı, dolayısıyla bitki boyunu, bitki yeşil yaş ve kuru ağırlığı ile kök yaş ağırlığını arttırdığı gözlenmiştir. Paenibacillus castaneae'nin ZHA296 ve ZHA178 strainleri, kontrol (+)'e göre bitki büyümesine etkilerinin olmadıkları fakat yumurta paketi ve kök ur sayılarını düşürdükleri gözlenmiştir. Mycobacterium immunogenum'un ZHA17 straini, bitki boyu ve yaş yeşil aksam ağırlığını arttırırken, aynı bakterinin ZHA57 strainin sadece bitki boyunu belirgin şekilde arttırdığı bulunmuştur. Çalışılan 15 bakteri arasında, Paenibacillus castaneae'nin ZHA296 ve ZHA178' strainleri ile Mycobacterium immunogenum'un ZHA17 ve ZHA57' strainlerinin gelecekte nematod mücadelesinde umut verici biyolojik preparatlar olabileceğini görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Root-knot nematode, Meloidogyne incognita, is one of the main problem in vegetable growing areas, decreasing yield quality and quantity worldwide. Root-knot nematode management tactics mostly involve chemical control which is a threat to environment, consequently to human health. Biological control of nematodes is considered to be one of the best alternatives to the chemical control. In this study, the effect of some bacterial isolates against Meloidogyne incognita were determined on tomato, in green house. The trial was designed as a complete randomized design, consisting 15 plant growth-promoting rhizobacteria (PGPR) strains and 2 control group (–, +) treatments with 10 replications, total of 170 pots. Two days after transplanting the bacteria treated tomato (Solanum lycopersicum cv. 56-56 F1) seedling to the sterile soil containing pots, the plants were inoculated with 1000 eggs or J2s/pot of M. incognita. At the end of a 90 days of plant growing period, isolate ZHA90 of Bacillus pumilus decreased plant root galling consequently, increased plant height, plant green part fresh and dry weight, and root fresh weight. Isolates ZHA296 and ZHA178 of Paenibacillus castaneae reduced the number of egg masses and root galling with no effects of plant growth compared to control (+). While the isolate ZHA17 of Mycobacterium immunogenum increased plant height and green part fresh weight, ZHA57 of the same bacterium enhanced only plant height, significantly. Results indicated that among 15 bacterial isolated studied, ZHA296 and ZHA178 of Paenibacillus castaneae, and ZHA17 and ZHA57 of Mycobacterium immunogenum could be the promising bio control agents for the future nematode management tactics.