Brassicaceae, Chenopodiaceae, Urticaceae familyalarına ait bazı bitkilerin arbusküler mikorhizal fungus (AMF) ve bitki gelişimini teşvik eden rhizobakterler'le ilişkisi
Relationship between some plants belonging Brassicaceae, Chenopodiaceae and Urticaceae families with arbuscular mycorrhizal fungus (AMF) and plant growth promoting rhizobacteria (PGPR)
- Tez No: 510785
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Arbusküler Mikorhizal Fungus (AMF), bitki gelişimini teşvik eden kök bakterileri, Brassicaceae, Chenopodiaceae, Urticaceae, Arbuscular Mycorrhizal Fungus (AMF), plant growth promoting rhizobacteria, Brassicaceae, Chenopodiaceae, Urticaceae
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada, Arbusküler Mikorhizal Fungus (AMF)'lar ile simbiyotik yaşam oluşturma yönünde negatif etkide bulundukları bilinen Brassicaceae, Chenopodiaceae ve Urticaceae familyalarına ait bazı bitki türlerindeki [Brassica oleracea (karnabahar), Spinacia oleracea (ıspanak) ve Urtica dioica (ısırgan otu)] AMF oluşumuna, Bitki Gelişimini Teşvik Eden Rhizobakterler (PGPR)'in etkileri incelenmiştir. Çalışmanın birinci aşamasında, çeşitli konukçularda bitki gelişimi üzerindeki etkinliği önceden belirlenmiş olan beş PGPR (CB36/1, CA41/1, 14/1Y, TR21/1 ve 30/1m) bakteri'sinden en iyi performansa sahip izolatı seçmek amacıyla iklim odasında kontrollü koşullarda; karnabahar, ıspanak ve ısırgan otu bitkileri ile inokule edilmiştir. Morfolojik gelişim parametrelerine göre; en iyi iki bakteri izolatı (CB36/1 ve TR21/1) seçilerek sonraki aşamalarda kullanılmıştır. Çalışmanın ikinci aşamasında; karnabahar, ıspanak ve ısırgan otu bitkilerindeki CB36/1 ve TR21/1 bakteri izolatları ile Gigaspora margarita, ile ticari AMF (ERS=Endo Roots Soluble) izolatları kombinasyonlarının bazı bitki gelişim parametreleri ile AMF oluşumuna etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma sonucunda; karnabahar, ıspanak ve ısırgan otu bitkilerine uygulanan, AMF x PGPR kombinasyonlarının genel olarak bitki gelişim parametreleri açısından teşvik edici olduğu ortaya konmuştur. PGPR bakterilerinin AMF kök kolonizasyonuna etkisi bitki türlerine göre farklılık göstermiştir. Kök kolonizasyonu açısından en iyi sonuç ticari AMF x ıspanak kombinasyonunda elde edilmiştir. Karnabahar ve ıspanak bitkisinde ise, her iki AMF izolatının iki bakteri türü ile kombinasyonlarında topraktaki AMF spor yoğunluğu ve mikorhizal bağımlıkta artış kaydedilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of some of plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) have been examined on the arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) formation for some plant species [Brassica oleracea (cauliflower), Spinacia oleracea (spinach) ve Urtica urens (stinging nettle)] belonging to Brassicaceae, Chenopodiaceae and Urticaceae families known to have a negative influence on symbiotic life formation with AMF. In the first phase of the study, on various host plants under climate-controlled conditions to select the best performing isolate of five were inoculated in cauliflower, spinach and stinging nettle plants. According to the morphological development parameters, the best two bacteria isolates were selected and used at later stages. In the second phase of the study; the effects of combinations of bacterial isolates and AMF species [Gigaspora margarita and commercial AMF (ERS=Endo Roots Soluble)] on the cauliflower, spinach and nettle plants were investigated for some plant growth parameters and AMF formation. In the results of the study; the combination of AMF x PGPR applied to cauliflower, spinach and nettle plants has been shown to be generally encouraging in terms of plant growth parameters. The effect of PGPR bacteria on AMF root colonization varied according to plant species. The best results for rate of root colonization were obtained in commercial AMF x spinach combination. it was also noted that both AMF isolates in combination with two PGPR strains increased AMF spore density and mycorrhizal dependence in cauliflower and spinach plants.