Anaç uzunluğunun açık köklü asma fidanı üretiminde aşı başarısı, fidan randımanı ve kalitesi üzerine etkisi
The effect of rootstock cutting length on grafting success, final take and qualitiy in the production of grafted grapevines sapling with bare root
  1. Tez No: 482386
  2. Yazar: MUHAMMET YASİN GÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RÜSTEM CANGİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Vitis vinifera L, aşılama, asma anacı, çelik uzunluğu, fidan randımanı
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Asma fidanının iki farklı tipi (açık köklü ve kaplı) vardır. Aşılı asma fidanı üretiminde kullanılan çeliklerin standart uzunluğu 30-35 cm'dir. Dünyada en fazla standart çelik uzunluğu kullanılmaktadır. Son yıllarda bağlarda eksik yerlerin tamamlanması ve farklı avantajları nedeniyle yüksek gövdeli aşılı asma fidanları kullanılmaktadır. Bu araştırmada, çelik uzunluğunun açık köklü aşılı asma fidanı üretiminde etkilerini ortaya koymak amaçlanmıştır. 5BB, 110 R, 41B ve Ramsey anaçlarına ait çelikler üç farklı uzunlukta (35 cm, 55 cm ve 75 cm) boylandıktan sonra, Narince üzüm çeşidine ait kalemler ile omega kesiti açan aşı makinesi ile masabaşında aşılanmıştır. Aşılı çeliklerin kalluslenme ve köklenme performansları, açık köklü fidanlarda fidan randımanı ve birinci boy fidan randıman değerleri saptanmıştır. 5BB ve 41B anaçlarına ait kombinasyonlarda aşı bölgesinde kallus gelişimi çelik uzunluğunun artması ile azalmıştır. Uygulamalarda fidan randımanı %4.0 (Ramsey, 75 cm) ile % 45.2 (Ramsey, 35 cm); birinci boy fidan randımanı ise %3.0 (Ramsey, 75 cm) ile %34.0 (41B, 55 cm) arasında değişmiştir. Toplam fidan randımanı 41B kombinasyonu hariç, diğer kombinasyonlarda çelik uzunluğunun artması ile azalmıştır. Fidanlarda en iyi sürgün ve kök gelişimi sırasıyla 35 cm ve 55 cm uzunluktaki çeliklerden elde edilmiştir. 75 cm uzunluktaki çelik materyallerinde en iyi performans 5BB ve 41B anaçlarına ait kombinasyonlarından elde edilmiştir. Çelik uzunluğunun artması ve fidan randımanındaki düşüklük beraberinde fidan maliyetini artırmıştır.
Özet (Çeviri)
There are two types of grapevine plant (bare roots and potted). The standard cutting length (30-35 cm) is used in the production of grafted plants. This standard type of grapevine plants is the most used in the world today. Grafted grape plants with high stem have been used because of different advantages and replacement plants in existing vineyards in recent years. In this study, the effects of cutting length on grafted grapevine plants with bare roots were investigated. The dormant cuttings of 5BB, 110 R, 41B and Ramsey rootstocks were grouped by their length (35 cm, 55 cm and 75 cm), then scions of Narince cultivars were grafted at bench by omega grafting machine on 5BB, 110 R, 41B and Ramsey rootstocks. The callusing and rooting perfomance of grafted cuttings, final take of bare root grafted saplings were evaluated. The ratios (100%) of round callusing on graft union in 5BB and 41B rootstocks were decreased with increasing of cutting length. Final take ratios were ranged from 4% to (Ramsey, 75 cm) 45.2% (Ramsey, 35 cm). The ratios of first grade sapling were varied from 3.0% (Ramsey, 75 cm) to 34.0% (41B, 55 cm). The ratios of total were decreased with increasing in cutting length except for 41B. The best shoot and root growing of grafted plants were obtained from 35 cm and 55 cm cutting length, respectively. However, the best performance in 75 cm cutting application was obtained 5BB and 41B rootstock cuttings. Rootstock cutting length and low ratios of final take has increased the cost of grapevine saplings. Keywords : Vitis vinifera L., grafting, grapevine rootstock, cutting length, final take