Mücevherat sektöründe toz metalurjisinin gelişimi ve sektöre katkıları
Devolopment of powder metallurgy in the jewelery industry and sector contributions
- Tez No: 482421
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMİT HALUK SELİM, DOÇ. DR. CEVAT BORA DERİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Metalurji Mühendisliği, Crafts, Industrial Design, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Cad-Cam, Kuyumculuk, Mücevher, Sinterleme, Tasarım, Toz, Cad-Cam, Jewelery, Jewelry, Sintering, Design, Powder
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mücevherat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Kuyumculuk sektöründe ilkçağlardan itibaren birçok teknoloji ve teknik kullanılarak üretim yapılmıştır. Burada esas amaç bir takının üretiminde seri üretim, hız, estetik, hafif ve pazarlanabilme kriterlerine uygun olmasıdır. Cad- Cam teknolojileri sektörde tasarım ve üretim açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Birçok sektörde olduğu gibi 3D printerlar kuyumculuk sektöründe de günden güne gelişme göstererek mum modellemeden, sinterleme yöntemi ile oluşturulan toz metalürjisine kadar büyük bir gelişme göstermiştir. Bu gelişmeler üretim açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Kuyumculukta üretim yapılırken genelde talaş kaldırma suretiyle üretim yapılmaktadır. Özellikle testere kullanılarak yapılan üretimlerde değerli metal tozlarının kaybı fazla olabilmektedir. Bu tozları tekrar kullanabilmek için metal tozları belirli periyotlarla dikkatlice toparlanır ve tekrar üretim için saflaştırma işlemi yapılarak, belirli işlemlerin ardından kullanılacak şekle getirilir. Bu kayıp tozları önlemek, üretimi hızlandırmak ve daha kaliteli üretim için cad-cam teknolojileri geliştirilerek, cad ortamında çizilen ürünler cam teknolojisi sayesinde mum ya da reçine haline getirilip tekrar döküm işlemi yapılarak üretilmektedir. Bu işlem talaşlı üretimden doğan sorunları azaltmıştır. Birçok üretim sektörü başta olmak üzere son yıllarda da kuyumculuk sektöründe kullanılan sinterleme yöntemi sayesinde az talaş kaldırarak ya da hiç talaş kaldırmadan direk istenilen metalle üretim başarılmıştır. Bu teknikle cad ortamında çizilen ürünler direk toz halinde kullanılan metalin sinterleme yöntemi ile üç boyutlu takı halinde hazırlanmasına imkân vermiştir. Bu çalışmada; lazer sinterleme yöntemiyle üretim yapılan takıların diğer üretim yöntemlerine göre avantajları, dezavantajları tartışılacaktır. Ayrıca kullanılan metal tozlarının da birbirlerine göre avantaj ve dezavantajları tartışılıp örneklerle sunulacaktır
Özet (Çeviri)
Since the early ages the jewelry industry has been manufactured using many technologies and techniques. The main purpose here is that a piece is manufactured in accordance with the criteria of mass production, speed, aesthetics, lightness and marketability. Cad- Cam technologies have a very important place in terms of design and production in the sector.As in many other industries, 3D printers have made great progress in the jewelery sector, from daylight to wax modeling, to powder metallurgy created by sintering. These developments have a very important place in terms of production. When manufacturing is done in jewelery production is usually done by removing the sawdust. Loss of precious metal powders can be excessive especially in the production using saws. To re-use these powders, the metal powders are carefully recovered at regular intervals and purified for reprocessing and brought to use after certain operations. To prevent these lost powders, to accelerate production and to improve the quality of cad-glass technologies, cad products drawn by cad technology are produced by making glass into wax or resin and casting again. This has reduced the problems arising from machining. In recent years, especially in many production sectors, thanks to the sintering method used in the jewelery industry, production with the desired metal has been accomplished by removing less sawdust or removing any sawdust. With this technique, the products drawn in the CAD environment have been made possible to be prepared in the form of three dimensional jewel by direct sintering of the metal used in powder form. In this study; The advantages and disadvantages of the sutures produced by the laser sintering method compared to other production methods will be discussed. The advantages and disadvantages of the used metal powders will be discussed and presented with examples.