Achillea sipikorensis Hausskn. & Bornm. ve Achillea teretifolia Willd.'ın reaktif oksijen türlerini temizleme özelliği ve antienflamatuar etkisinin araştırılması
Reactive oxygen species scavenging activities of Achillea sipikorensis Hausskn. & Bornm. ve Achillea teretifolia Willd. and anti-inflammatory activities
- Tez No: 482543
- Danışmanlar: PROF. DR. FERDA CANDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Achillea sipikorensis Hausskn. & Bornm, Achillea teretifolia Willd, Reaktif Oksijen Türleri, İnflamasyon, Achillea sipikorensis Hausskn. & Bornm, Achillea teretifolia Willd, Reactive Oxygen Species, Inflammation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada Achillea sipikorensis Hausskn. & Bornm. ve Achillea teretifolia Willd. bitkilerinin metanol özütlerinin in vitro yöntemler kullanılarak toplam antioksidan kapasite, toplam flavonoid içerik, toplam fenol içerik ve hidroksil, süperoksit, 2,2-difenil-1-pikrikhidrazil (DPPH) radikalleri ve hidrojen peroksit nonradikalinin serbest radikalleri giderme aktivitesi araştırıldı. Ek olarak bu özütlerin antienflamatuar özellikleri enzimatik ve non-enzimatik yöntemlerle çalışıldı. Achillea özütlerinin toplam antioksidan kapasitesi, Achillea sipikorensis > Achillea teretifolia şeklindedir. Aynı düzen fenolik içerikte izlenirken flavonoid içerik bakımından ise Achillea teretifolia > Achillea sipikorensis olduğu belirlendi. Hidroksil, süperoksit ve DPPH radikal giderme aktiviteleri için Achillea teretifolia Willd. > Achillea sipikorensis Hausskn.& Bornm. ve hidrojen peroksit giderme aktivitesi için Achillea sipikorensis Hausskn. & Bornm. > Achillea teretifolia Willd. olduğu gözlemlendi. Achillea spikorensis ve Achillea teretifolia'nın bir antioksidan ve ROS temizleyici olarak antioksidan ve radikal giderme aktiviteleri fenolik ve flavonoid bileşiklerin varlığına bağlı olabilir. Bu çalışma Achillea sipikorensis Hausskn. and Bornm. and Achillea teretifolia Willd.'ın metanol özütlerinin antienflamatuar aktivitesi farklı özüt derişimleri kullanılarak HRBC (Human Red Blood Cell, İnsan Kırmızı Kan Hücreleri) membran stabilizasyonu, protein denatürasyonunun inhibisyonu ve MPO enzim aktivitesinin inhibisyonu kullanılarak araştırıldı. Tüm sonuçlar standart diklofenak sodyumla karşılaştırıldı. Her iki bitki özütünün antienflamatuar aktivite değerleri bu bitki özütlerinin hidroksil ve süperoksit radikallerini giderme aktivitelerine paralel olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
In this study, methanol extracts of Achillea sipikorensis Hausskn. & Bornm. and Achillea teretifolia Willd. Plants on total flavonoids content, total phenolic content and antioxidant capacity and free radical scavenging activity such as hydroxyl, süperoxide, 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazy (DPPH)radicals and hydrogen peroxide nonradical were investigated using in vitro methods. In addition, antiinflammatory properties of these extracts were studied by enzymatic and non-enzymatic methods. The ability of the extracts of the Achillea in exhibiting their total antioxidative capacities follow the order Achillea sipikorensis > Achillea teretifolia. The same order is followed in their phenolic content, whereas in case of flavonoid content it becomes Achillea teretifolia > Achillea sipikorensis. Miscellaneous results were observed in the scavenging of reactive oxygen species by the plant extracts, Achillea teretifolia > Achillea sipikorensis for hydroxyl and superoxide radicals, and Achillea sipikorensis > Achillea teretifolia for hydrogen peroxide. The antioxidant and radical scavenging abilities of Achillea sipikorensis and Achillea teretifolia as an antioxidant and ROS scavenger; which may be due to the presence of phenolic and flavonoid compounds. This study was investigated to evaluate the anti-inflammatory activity of methanolic extract of Achillea sipikorensis Hausskn. & Bornm. and Achillea teretifolia Willd. By Human Red Blood Cell Membrane Stabilisation Method, inhibition of protein denaturation and inhibition of MPO enzyme activity, using different extract concentrations. All results are compared with standard diclofenac. The antiinflammatory activity values of both plant extracts were found to parallel to the scavenging activities of the hydroxyl and superoxide radicals of these plant extracts.