Performance of decreasing sulphur from the local fueloil of northern Iraq by oxidation desulphurization
Kuzey Irak yerel akaryakıtında oksidatif kükürtsüzleştirme ile kükürt oranı azaltma işleminin performansı
  1. Tez No: 482598
  2. Yazar: NABAZ QASIM KAREEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SUHA ORCUN MERT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Oksidatif Kükürtsüzleştirme, Akaryakıt, Kükürt, Peroksit, Katalizör, Hidrojen Kükürsüzleştirme, Formik asit, Asetik asit, Fuel Oil, Oxidative Desulfurization, Peroxide, Sulfur, Catalyst, Hydrogen Desulfurization, Formic acid, Acidic acid
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Ağır akaryakıtlar genellikle yüksek oranlarda kükürt içerirler. Akaryakıtın kükürtsüzleştirilerek iyileştirilmesi zorlu bir işlemdir zira yakıt bünyesinde ağır hidrokarbonlar ve çeşitli katmanlar bulunmaktadır. Bu tez çalışmasında oksidatif kükürtsüzleştirme (oxidative desulfurization – ODS) yöntemi ile yakıttaki kükürt oranının azalma işlemi incelenmiştir. Oksidatif kükürtsüzleştirme iki aşamada gerçekleşir. Reaksiyon aşaması olarak bilinen ilk aşamada katalizör, akaryakıt ve kimyasalların (peroksit) etkileşimi ile sülfonlar oluşur. Uzaklaştırma aşaması olarak bilinen ikinci aşamada ise çözücü ekstraktör ile sülfon kombinasyonları ve bütünlüğü korunmuş akaryakıt ayrıştırılır. Reaksiyon oldukça ağır gerçekleştiğinden bu çalışmada bir karıştırıcı ile 1000 RPM hızda karıştırmak suretiyle etkileşim hızlandırılmıştır. Araştırmamızdaki incelemeler şu sonuçları vermiştir: ODS tekniği kullanılarak profesyonel yöntemler ile kükürtsüzleştirme işlemi uygulanmış ve başlangıçta %3.5 olan kükürt oranı %1.74'e indirilmiştir. Ağır akaryakıtta H2O2/asetik asit kullanımının H2O2/formik asit kullanımından daha verimli kimyasal etkileşim meydana getirdiği ortaya konmuştur. Bu çalışmada asit türü ve oksitleyici miktarıyla beraber sıcaklığın da kükürtsüzleştirme işlemi üzerindeki etkisi incelenmiştir. Erbil rafinerisinde yürütülen çalışmanın inceleme sonuçlarına göre uzaklaştırılan kükürt miktarını artırmada 55 0C sıcaklığın etkili olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Heavy fuel oil typically contains a significant amount of sulfur. Removing this sulfur from fuel is rather difficult due to heavy hydrocarbons within the fuel, which itself is formed of a number of different layers. This thesis focuses on the reduction sulfur quantity in fuel oil through utilization of oxidative desulfurization technique (ODS). Oxidative desulfurization procedure is a dual-phase process. The first step is the reaction phase where the catalyst, fuel and chemical agents associate and produce sulfones. Second step is the removal phase: sulfone combinations are separated from preserved fuel through utilization of a solvent agent. Since the reaction has a rather slow nature, the mixtures in this study were applied a 1000 RPM stirring process to speed up the fraternization. The main points and results of this study were as follows: sulfur elimination was conducted professionally through the ODS technique. Sulfur volume was reduced from 3.5 % (weight) to 1.74% (weight). Utilization of H2O2/acetic acid has yielded improved results compared to H2O2/ formic acid for desulfurization of heavy fuel. Furthermore, the consequences of variable factors for a desulfurization reaction such as the amount of catalyst and oxidant agent, and the temperature, were evaluated it is study. According to investigational assessments, which were conducted on fuel oil from the Erbil refinery, it was found out that the oxidation amount for sulfur combinations were improved as the temperature increased, up to 550C.