Meme cerrahisi uygulanan hastalarda ultrasonografi eşliğinde yapılan pektoral sinir bloğu ile hasta kontrollü analjezinin karşılaştırılması
  1. Tez No: 482667
  2. Yazar: GÖKHAN IŞIK SERÇE
  3. Danışmanlar: UZMAN EVRİM KUCUR TÜLÜBAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Breast surgery, pectoral nerve block, ultrasonography, patient controlled analgesia
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser çeşididir. Gerek teknolojideki ilerlemeler gerek de toplumun bilinçlenmesi nedeniyle meme kanseri erken evrelerde yakalanabilmekte ve cerrahi tedavi uygulanabilmektedir.Meme cerrahisi uygulanan hasta sayısının artması anestezistleri bu cerrahi ile ilgili ideal analjezi yöntemini belirlemeye yöneltmiştir.Pektoral sinir bloğu meme cerrahisinde analjezik amaçlı uygulanabilen yeni , basit ve etkili bir yöntemdir.Biz retrospektif tarama yaptığımız bu çalışmamızda, meme cerrahisi geçirmiş ve postperatif analjezi amaçlı pektoral sinir bloğuuygulanmış hastalar ilehasta kontrollü analjezi (HKA) yapılmış hastaları postoperatif analjezi etkinliği, bulantı ve kusmanın görülme sıklığı açısından kıyaslamayı amaçladık. Gereç ve yöntem :01.03.2016-01.07.2016 tarihleri arasında Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğini tarafından ASA I-II anestezi riski ile meme cerrahisi yapılan toplam 83 hastanın kayıtları incelendi.Pektoral sinir bloğu(PECS-1 ve PECS-2) yapılan 30 hasta ile hasta kontrollü analjezi cihazının takıldığı 30 hastanın , postoperatif takip formlarındaki 1. 6. 24. saatlerdeki visuel analog skalası (VAS) skorları, bulantı ve kusma sıklıklarını karşılaştırdık. Bulgular :Ultrasonografi eşliğinde bupivakain ile yapılan pektoral sinir bloğu (Pecs -1 ve Pecs-2) hasta kontrollü analjezi cihazı (HKA) ile kıyaslandığında post op 1. ,6. ve 24. saatlerde VAS skorunda anlamlı düşüşler sağlamaktadır. ( 1.53 vs 4.27 , 1.10 vs 3.27 ve .90 vs 1.93 p=0,0001) Kusma açısından anlamlı farklılık saptanmasa da post op bulantı açısından özellikle 6. saatte pektoral sinir bloğu lehine farklılık saptanmıştır. Sonuç : Ultrasonografi eşliğinden uygulanan pektoral sinir bloğu ( PECS-1 ve PECS-2) meme cerrahisi uygulanan hastalarda post op ilk 24 saat etkin analjezi sağlamaktadır. Anahtar Kelimeler :Meme cerrahisi ; pektoral sinir bloğu ; ultrasonografi, hasta kontrollü analjezi
Özet (Çeviri)
Objective: Breast cancer is the most common cancer in type in women. Breast cancer can be caught in earyl stages and surgical treatment can be applied because of technological advances and community awareness. İncerasing the number of patients undergoing breast surgery has led anesthetists to determine the ideal analgesia method for this surgery. Pectoral nerve block is a new simple and effective method that can be applied for analgesic purposes in breast surgery. In this retrospective study we aimed to compare the postoperative analgesic efficacy of patients undergoing breast surgery and pectoral nerve block for postoperative analgesia and patient-controlled analgesia (PCA) in terms of the incidence of nausea and vomiting. Materials and methods :Between 01.03.2016 -01.07.2016 , the records of a total of 93 patients who underwent ASA I-II anestesia and breast surgery were rewiewed by Bakırköy Dr. Sadi Konuk Education and Research General Surgery Clinic. The records of patients who underwent visuel analog scale (VAS) scores at 1st ,6th, 24th hours of the follow-up nausea and vomiting. Findings: When the pectoral nerve block (PECS-1 and PECS-2) made with bupivakaine under ultrasound guidance was compared with patient-controlled analgesia device (PCA) and significant reductions in VAS score at 24 hours. ( 1.53 vs 4.27 , 1.10 vs 3.27 ve .90 vs 1.93 p=0,0001) Altough there was no significant difference in terms of vomiting , there was a difference in favor of pectoral nerve block especially at the 6th hour post op nausea. Conclusion: The pectoral nerve block (PECS-1 and PECS-2) applied by ultrasonography provides effective analgesia for the first 24 hours of post in patients undergoing breast surgery.