Miyofasiyal ağrı sendromunda lazer tedavisinin etkinliğinin araştırılması
Investigation of the effectiveness of laser treatment in myofascial pain syndrome
  1. Tez No: 482684
  2. Yazar: NURAN ÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU AYTEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Miyafasiyal ağrı sendromu, Lazer tedavisi, Egzersiz, Myofascial pain syndrome, Laser treatment, Exercise
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Miyofasiyal ağrı sendromu (MAS) kas-iskelet sistemini etkileyen yaygın görülen kronik ağrı durumudur ve çeşitli tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Biz bu çalışmada MAS'da lazer tedavisinin etkinliğinin araştırdık. Gereç ve Yöntem: Trapez kası üst liflerinde saptanan tetik noktalara bağlı MAS tanısı konulan 60 hasta (45 kadın, 25 erkek) çalışmamıza alındı. MAS tanısı ile tedavi programına alınmış (n=30) ve aynı tanı ile henüz tedaviye alınmamış (n=30) sıra beklemekte olan 30'ar kişilik iki grup şeklinde hasta dosyaları değerlendirildi. Tedavi grubuna 10 gün boyunca, günde bir kez 12 dakika süreyle LED GalyumAlüminyum-Arsenid (Ga-Al-As) 1.6 W, 808 nm dalga boyunda diyod lazer tedavisi ve egzersiz tedavisi, kontrol grubuna ise sadece egzersiz tedavisi uygulandı. Olguların istirahat ve aktivite sırasındaki ağrı düzeyi vizüel analog skala(VAS) ile; ağrı şiddeti ve hassasiyetini algometrik ölçüm ve 0-5 likert skalası; hastaların fonksiyonel durumu Boyun ağrısı ve Dizabilite Skalası (Neck Pain and Disability Scale-NPADS) ve hastaların yaşam kalitesi Short form-36(SF-36) kullanılarak değerlendirildi. Tüm bu testler her iki grupta tedavi öncesi, tedavi sonrası ve tedavi sonrası 1.ayda kaydedilerek tedavinin etkinliği incelendi. Bulgular: Olguların yaş ortalaması tedavi grubunda 33,4±10,5 kontrol grubunda 36,1±10,6 idi. Kontrol grubu ve lazer grubunda hastaların demografik veriler arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Tedavi grubunda 15.gün ve 31. gün VAS istirahat skoru, VAS aktivite skoru, 0-5 skalası skoru, algometrik ölçüm skoru, NPADS skoru ve SF-36 skoru kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha düşük bulundu. Sonuç: Bu çalışmada miyofasiyal ağrı sendromunda konvansiyonel lazer tedavisi uygulamasının istirahat ve aktivite sırasındaki ağrı yakınmalarına etkili olduğu, bunun yanında tetik nokta hassasiyetini azalttığı ve tetik nokta üzerindeki basınç ağrı eşiğini arttırdığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Myofascial pain syndrome (MPS) is a common choronic pain affecting the musculoskeletal system and various treatment options are available. In the current study, we investigated the beneficial role of laser therapy in MPS. Material and Methods: A total of 60 patients (45 of women and 25 of men) with diagnosed as MPS due to trigger points at trapezius muscle's upper fibers were enrolled in this study. The patients were divided into two groups according to their treatment status. The patients who already had ongoing treatmet were defined as treatment group, and the patients who had not had treatment yet defined as control group. Treatment group had 10 day continuous, once daily 12-minute LED GaliumAluminium-Arsenide (Ga-Al-As) 1.6 W, 808 nm wavelength diode laser treatment in addition to exercise treatment whereas control group had only exercise treatment. The patients'rest and activity pain level was measured with visual analogue scale (VAS), pain severity and pain sensitivity was measured with algometric scale and 0- 5 likert scale, functional state was evaluated with Neck Pain and Disability Scale (NPADS) and quality of life was evaluated with Short Form-36 (SF-36). All these measurements and evaluations were recorded before, after two weeks, and after one month of the therapy. Results: Mean age was 33,4±10,5 years in treatment group and was 36.1± 10.6 in control group. The groups were similar by the respect of age, female gender, height, weight and body mass index. In treatment group, 15th day and 31th day rest VAS score, activity VAS score, algometric scores, NPADS score and SF-36 score were significantly lower compared to control group. Conclusion: In this study, we observed that conventional laser treatment relieved the rest and activity pain, decreased trigger point sensitivity and increased the pressure-pain threshold in patients with MPS.