Medipol Mega Üniversite Hastanesinde yatarak tedavi alan hastalarda kullanılan antibiyotiklerin bölüm bazlı ATC/DDD yöntemi ile incelenmesi
Investigation of antibiotics used in patients that have been treated in Medipol Mega University Hospital by department based ATC/ DDD method
- Tez No: 482742
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal direnç, ATC/DDD, antibiyotik tüketimi, klinik eczacı, Antimicrobial resistance, ATC/DDD, antibiotic consumption, clinical pharmacist
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Eczacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Antibiyotikler, dünya çapında çok yoğun kullanılan ilaç etkin maddeleridir. Antibiyotiklerin aşırı ve uygunsuz kullanılmasıyla meydana gelen olumsuz sonuçlar yalnız ülkemizi değil tüm dünya ülkelerini etkilemektedir. Bu olumsuz sonuçların başında gelen antibiyotik direnci insan yaşamını tehlikeye atmaktadır. Antimikrobiyal direnç son yıllarda global olarak ciddi anlamda ele alınmakta ve azaltılması adına çalışmalar yapılmaktadır. Geliştirilen izleme metotları ile antibiyotik kullanımı takip edilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü'nün geliştirdiği ATC/DDD (Anatomik Terapötik Kimyasal/ Günlük Tanımlanmış Doz) metodolojisi ile antibiyotik kullanım miktarının izlenmesi standardize edilebilmektedir.Çalışmamızda Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nde 2015 ve 2016 yılları ilk altı aylık dönemlerinde yatan hastalarda bölüm bazlı olarakher antibiyotik grubu için 1000 hasta gününe göre DDD hesaplanmış ve ATİbelirlenmiştir. Her iki altı aylık dönem için kıyaslanmıştır. 2015 yılında en fazla kullanılan antibiyotik grubu 1752,40 DDD/1000 hasta yatış günü ve %17,43'lük oranla karbapenemler iken 2016 yılında 1561,86 DDD/1000 hasta yatış günü ve %20,26'lık oranla 1.kuşak sefalosporinler olmuştur. 2016 yılında antibiyotik tüketiminin 2015 yılına göre yaklaşık %17 oranında azaldığı tespit edilmiştir. Enfeksiyon kontrolü ve akılcı antibiyotik kullanımındahekim/ klinik eczacı işbirliği ile antibiyotik tüketimi somut olarak görülmüş ve akılcı antibiyotik kullanımında anlamlı bir mesafe kat edildiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Antibiotics are highly active drugs used worldwide. The negative consequences of excessive and inappropriate use of antibiotics affect not only our country but all the countries of the world. The antibiotic resistance leading to these negative consequences puts human life in danger. In recent years, antimicrobial resistance has been taken seriously in the global sense and studies are being carried out to reduce it. Antibiotic use is monitored with developed monitoring methods. Monitoring of the amount of antibiotic usage can be standardized with the ATC/DDD (Anatomical Therapeutic Chemical/Daily Defined Dose) methodology developed by the World Health Organization (WHO). In our study, Medipol Mega University Hospital's antibiotic consumption was calculated DDD for each antibiotic group on a departmental basis in patients who were admitted in the first six months of 2015 and 2016, and converted to 1000 patient days to determine the antibiotic consumption index. It is compared for both years. In 2015, the most commonly used antibiotic group was carbapenems with 1752,40DDD / 1000 beddays (17,43% of total antibioticconsumption), whereas in 2016, the most commonly used antibiotic group was first generation cephalosporins with 1561,86 DDD / 1000 beddays (20,26% of total antibioticconsumption). Antibioticconsumption in 2016 is estimatedtohavedeclinedbyabout17% comparedto 2015. Antibioticconsumption has beenobservedconcretelywiththecooperation of thephysicianandtheclinicalpharmacist in infectioncontrolandrationalantibioticuse, and it has beenobservedthat a meaningfuldistance has beenobserved in theuse of rationalantibiotics.