Non-travmatik omurilik hasarlı bireylerde depresyon ve anksiyete belirtilerinin karşılaştırılması
Non-travmati̇k omuri̇li̇k hasarli bi̇reylerde depresyon ve anksi̇yete beli̇rti̇leri̇ni̇n karşilaştirilmasi
- Tez No: 482753
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA YASEMİN KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: omurilik hasarı, depresyon, anksiyete, hemşirelik, spinal cord injury, depression, anxiety, nursing
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hast. Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışma, travmatik ve non-travmatik omurilik hasarlı bireylerde depresif belirti ve anksiyete belirti düzeylerini karşılaştırmak amacıyla tanımlayıcı-karşılaştırmalı ve kesitsel araştırma tipinde gerçekleştirildi. Araştırmanın örneklemini araştırmanın yapılacağı tarihlerde bir eğitim araştırma hastanesi beyin ve sinir cerrahisi kliniğinde yatmakta olan 18-65 yaş arası travmatik ve non-travmatik omurilik hasarı olan 40 birey oluşturdu. Çalışmanın verileri Hasta Bilgi Formu, Beck Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği, Beck Umutsuzluk Ölçeği ve Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği ile toplandı. İstatistiksel analizler için NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 (Kaysville, Utah, USA) programı kullanıldı. Araştırmaya katılan bireylerin Beck Depresyon Ölçeği puan ortalaması 13,68±9,39, Beck Anksiyete Ölçeği puan ortalaması 15,88±9,34, Beck Umutsuzluk Ölçeği puan ortalaması 5,45±3,82, Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği puan ortalaması 58,93±12,25 puan olarak belirlendi. %60'ında hafif ve orta düzeyde depresif belirti; %67.5'inde hafif ve orta düzeyde anksiyete belirtisi belirlendi. Araştırmaya katılan tüm bireylerin Beck Depresyon Ölçeği ile Beck Anksiyete Ölçeği arasında pozitif yönlü zayıf düzeyde ilişki (r=0,470; p0,01). Sonuç olarak, travmatik ve non-travmatik omurilik hasarlı bireylerin duygudurum bozuklukları ve anksiyete bozukluklukları için risk grubu oldukları söylenebilir. Bu sonuçlar doğrultusunda omurilik hasarlı bireylerle çalışan hemşirelerin hasta bakımında bütüncül yaklaşımı uygulanması önemlidir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a descriptive-comparative and cross-sectional study to compare depressive symptom and anxiety symptom levels in traumatic and non-traumatic spinal cord injured individuals. The sample of the study consisted of 40 individuals with traumatic and non-traumatic spinal cord injury between the ages of 18-65 who during their time a an in patient at training research hospital's brain and neurosurgery clinic at the time of the study. Data from the study were collected with the Patient Information Form, the Beck Depression Inventory, the Beck Anxiety Inventory, the Beck Hopelessness Scale, and the Style of Coping With Stress Scale. NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 (Kaysville, Utah, USA) program was used for statistical analysis. The average score of Beck Depression Inventory of the subjects participating in the study was 13,68 ± 9,39. Beck Anxiety Inventory averages 15.88 ± 9.34. Beck Hopelessness Scale average score 5.45 ± 3.82. The average score of the Stress Response Styles Scale was 58.93 ± 12.25 points. Mild to moderate depressive symptoms in 60% of patients; 67.5% of them had mild and moderate anxiety symptoms. All individuals participating in the study had a weak positive relationship with the Beck Depression Inventory and the Beck Anxiety Inventory (r=0,470; p0,05). As a result, individuals with traumatic and non-traumatic spinal cord injuries can be considered as risk groups for mood disorders and anxiety disorders. It is important that nurses working with spinal cord injured individuals have a holistic approach in patient care.