Perkütan nefrolitotomi sonrası erken postoperatif dönemde meydana gelen enfektif komplikasyonların oluşumunu öngörmede nötrofil / lenfosit oranı prediktif bir parametre olarak kullanılabilir mi?
Can neutrophil / lymphocyte ratio be used a predictive parameters of infective complications occurring in early postoperative period after percutaneous nephrolithotomy?
- Tez No: 482789
- Danışmanlar: PROF. DR. TALHA MÜEZZİNOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Böbrek taşı, perkütan nefrolitotomi, sepsis, nötrofil lenfosit oranı, kidney stones, percutaneous nephrolithotomy, sepsis, neutrophil lymphocyte ratio
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Perkütan nefrolitotomi sonrası erken postoperatif dönemde meydana gelen enfektif komplikasyonların sıklığını değerlendirmede ve tedavi planlamasında nötrofil / lenfosit oranının prediktif değerinin araştırılması planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Böbrek taşı tanısı alan ve endikasyon dahilinde Ocak 2012 ile Ocak 2016 tarihleri arasında Celal Bayar Üniversitesi Hastanesi Üroloji kliniğimizde ve İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji kliniğinde perkütan nefrolitotomi (PNL) tedavisi uygulanmış olan toplam 335 hastanın sonuçları retrospektif olarak değerlendirilmiştir. İdrar kültür sonuçları pozitif çıkan hastalar ve takibinde antibiyotik değişikliği yapılan hastaların verileri incelenip nötrofil lenfosit oranları hesaplandı. Bu hastalarda post operatif dönemde nötrofil / lenfosit oranına bakılarak enfektif komplikasyon öngörme sonuçları karşılaştırılmıştır. Retrospektif dökümante edilmiş hasta verileri alt gruplara ayrılıp SPSS programı kullanılarak regresyon analizi, Mann-Whitney U testi, ROC analizi, Youden indeksi metodu ve ki-kare testi ile analiz edildi. Bulgular: Medyan NLO, Postop sepsis olmayan hastalarda 2.4 (0.66-45.6) ve olan hastalarda 4.48 (1-33.14) olarak hesaplandı. Postop sepsis olan ve olmayan hastaların medyan NLO değerleri anlamlı olarak farklı bulundu (p=0.026). Postop sepsis için için eğri altında kalan alan 0.697 olarak hesaplandı (p=0.026). NLO≥2.495 eşik değeri için duyarlılık %81.8 ve özgüllük %51.9 olarak hesaplandı. Sonuçlar: Bizim çalışmamızda NLO' nun, preop IKAB, postop IKAB, pelvis kültürü, postop ateş ve postop sepsisi öngörme yeteneği olduğu saptandı. NLO ≥2.495 durumunda geniş spektrumlu antibiyoterapi ile post op sepsis riski minimuma indirgenebileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: It is planned to investigate the predictive value of neutrophil / lymphocyte ratio in evaluation and treatment planning of infective complications in early postoperative period after percutaneous nephrolithotomy. Materials and Methods: The results of 335 patients who underwent percutaneous nephrolithotomy (PNL) treatment in Celal Bayar University Hospital Department of Urology and Bozyaka Training and Research Hospital Department of Urology between January 2012 and January 2016 were retrospectively evaluated Patients who had positive urine culture results and patients whose antibiotic changes were followed were analyzed for neutrophil lymphocyte ratios. These patients were compared in terms of postoperative infectious complication predicting results by looking at the neutrophil / lymphocyte ratio. Retrospectively documented patient data were divided into subgroups and analyzed by SPSS program using regression analysis, Mann-Whitney U test, ROC analysis, Youden index method and chi-square test. Results: Median NLR was calculated as 2.4 (0.66-45.6) in patients without postoperative sepsis and 4.48 (1-33.14) in patients with postoperative sepsis. Median NLR values of patients with and without postoperative sepsis were significantly different (p = 0.026). The area under the curve for postoperative sepsis was calculated as 0.697 (p = 0.026). Sensitivity was calculated as 81.8% and specificity was 51.9% for NLR≥2.495 threshold value. The area under the curve for postop sepsis was calculated as 0.697 (p = 0.026). Sensitivity was calculated as 81.8% and specificity was 51.9% for NLR≥2.495 threshold value. Conclusion: In our study, NLR was found to be predictive of positive preoperative urine culture, positive postoperative urine culture, intrarenal pelvic culture, post-operative fever, and post-operative sepsis. In the case of NLR ≥2.495, the risk of post operative sepsis can be reduced to minimum with wide spectrum antibiotherapy.