Birinci basamakta sunulması planlanan yaşlı sağlığı izlem modeli ile ilgili olarak hizmeti alanların ve sunanların görüş, beklenti ve önerileri
The opinions, expectations and suggestions of they, who are using the service and who are providing health care about the elderly health monitoring model which is planned to be presented by the ministry of health in the primary health care
- Tez No: 482790
- Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN ESER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Yaşlılar, Sağlık profesyonelleri, bakım verenler, niteliksel çalışma, izlem modeli, Elderly, Healthcare professionals, caregivers, qualitative study, monitoring model
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Amacı: Bu çalışmanın amacı birinci basamakta Sağlık Bakanlığı tarafından sunulması planlanan yaşlı sağlığı izlem modeli ile ilgili olarak hizmeti alacak olan yaşlılar ile yaşlılara bakım verenlerin ve hizmeti sunacak olan sağlık profesyonellerinin bu izlem modeli hakkında görüş, beklenti ve önerilerini ortaya koymak ve bu izlem modeli için artalan bilgisi oluşturarak Sağlık Bakanlığı'nın izlem planlamasına yardımcı olmaktır. Gereç yöntem: Bu çalışmada niteliksel araştırma yöntemlerinden 65 yaş üstü kişilerle odak grup görüşmesi, bakım veren ve sağlık profesyonelleri ile yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşme yöntemi kullanılmıştır. Sağlık profesyonellerinden 22 kişi, bakım verenlerden 6 kişi ve yaşlılardan 34 kişi ile görüşülmüştür. Toplanan veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Bulgular: Analizler sonucunda yaşlılık, yaşlılık sorunları, sağlık hizmeti ve yaşlıların risk grubu kapsamı içine alınması başlıkları altından 4 ana tema elde edilmiştir. Yaşlılık temasında, katılımcıların yaşlılık algısı, yaşlılığı etkileyen başlıca etmenler ve sağlıklı yaşlanma konularından bahsedilmiştir. Yaşlılık sorunları temasında sosyal destek ve sosyal sermaye, yaşlıların medikososyal sorunları ve hizmette yaşanabilecek sorunlardan bahsedilmiştir. Sağlık hizmeti temasında ise mevcut sağlık hizmetlerinin özellikleri, yaşlılar için nasıl bir sağlık hizmet modeli olması gerektiği ve bakım verenlerin özelliklerinden bahsedilmiştir. Son olarak yaşlıların risk grubu izlemi içine alınmasında tüm katılımcılar bu konudaki fikirlerini ortaya koymuştur. Sonuç: Yaşlılar, sağlık profesyonelleri ve bakım verenler tarafından bir risk grubu olarak tanımlanmışlar ve yaşlıların risk grubu olarak izlenmeleri konusunda bir konsensüs vardır. Sağlık profesyonelleri hizmetin birinci basamakta ASM ağırlıklı olarak yapılması, aile hekimleri hizmetin mutlaka hekim tarafından verilmesi, hekim dışı sağlık profesyonelleri ise bu hizmetin bir ekip tarafından verilmesi gerektiğini söylediler. Son olarak yaşlıların risk grubu olarak tanımlanmasından önce hekimler, yaşlı sağlığı konusunda müfredatta eğitimin yer alması gerektiği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to reveal the opinions, expectations and suggestions of the elderly, who are using the service, the caregivers and the health professionals, who are providing health care, about the elderly health monitoring model which is planned to be presented by The Ministry of Health in the primary health care and to help The Ministry of Health's monitoring plan by forming a background information. Methods: In this study, focus groups with above 65 years of age people and semi- structured in-depth interviews with caregivers and healthcare providers were applied as qualitative study methods. Twenty two healthcare providers, six caregivers and thirty four elderly people were interviewed. Collected data was analyzed with content analysis method. Results: The analysis revealed four main themes as; old age, problems of the elderly, healthcare and accepting the elderly as a risk group. In the old age theme, the old age perspective of the participants, the main factors affecting the old age and healthy aging were discussed. In the problems of the elderly theme, social support and social capital, the medico-social problems of the elderly and the potential problems in the healthcare were discussed. In the healthcare theme, features of the current healthcare, the features of an ideal healthcare for the elderly and the features of the caregivers were discussed. Finally, all participants expressed their opinions about accepting the elderly as a risk group. Conclusions: The elderly are defined as a risk group by the healthcare professionals and the caregivers and consensus has emerged that the elderly should be monitored as a risk group. The healthcare professionals suggested that the service should be provided by the primary healthcare mainly in family health centers, the family doctors suggested that the service must be given by a doctor and the non-physician healthcare providers suggested that this service should be provided by a team. Finally the doctors emphasized that the education of the elderly healthcare should be introduced in the curriculum before accepting the elderly as a risk group.