Küçük hücreli dışı akciğer kanserinde alk geninin yeniden düzenlenmesinin fish yöntemiyle belirlenmesi
Determination of alk gene rearrangment with fish method in non small cell lung carcinoma
  1. Tez No: 482835
  2. Yazar: NİMET SEYMEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KUDRET ESEN GÜMÜŞLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Küçük hücreli dışı akciğer kanseri, EML4-ALK, FISH, Non-small cell lung cancer, EML4-ALK, FISH
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik ve Moleküler Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanserinde ALK Geninin Yeniden Düzenlenmesinin FISH Yöntemiyle Belirlenmesi Amaç: Akciğer kanseri, günümüzde sigara içme alışkanlığına bağlı olarak mortalitesi ve insindansı en yüksek kanser türüdür. Akciğer kanserine neden olan genetik faktörler, karsinogenezin temelinde yatan onkogenler ve tümör süpresör genlerdir. ALK geni, tirozin kinaz aktivitesine sahip bir transmembran proteinidir. ALK geninin EML4 geni ile inversiyonu sonucunda, sürekli aktif halde bulunarak hücre proliferasyonuna neden olan EML4-ALK yeniden düzenlenmesi oluşmaktadır. Adenokarsinom alt tipinde daha sık görülen EML4-ALK füzyon genini tespit etmede kullanılan altın standart yöntem FISH'dir. Akciğer kanseri vakalarında bu genin tespiti sonucunda tirozin kinaz inhibitörleriyle uygulanan tedavinin başarı oranı oldukça yüksektir. Biz de bu çalışmada adenokarsinom vakalarında EML4-ALK geninin yeniden düzenlenmesinin kliniğe etkisini belirlemeyi amaçladık. Yöntem: Çalışmamızda, küçük hücreli dışı akciğer kanseri tanısı almış, cinsiyet farkı gözetmeksizin (48 erkek, 2 kadın) 50 olguya FISH analizi yapıldı. Bu testin denatürasyon ve hibridizasyonu Euro-Lone Hychrome cihazı ile yapılırken, sonuçlar Olympus BX-51 mikroskobuyla analiz edildi. Bulgular: Çalışmamız sonucunda, 50 olgudan 8'inde (% 16) EML4-ALK yeniden düzenlenmesi saptandı. Pozitif olguların yaşları 48 ile 74 arasında değişmektedir. Pozitif olgular arasında; 40 yıldır sigara içen 4 olgu (% 50) , 20 yıl ile 30 yıl arası sigara içen 1 olgu (%12,5) ve hiç sigara içmeyen 2 olgu (%25) bulunmaktadır. Pozitif olguların %75'inde metastaz gözlenirken, %50'sinin aile öyküsünde kanser vakası saptanmıştır. Sonuç: KHDAK'de incelenen moleküler ajanların başında EML4-ALK füzyon geni bulunmaktadır. FISH yöntemi sonucunda EML4-ALK pozitifliği bulunan hastalarda, ALK kinaz inhibitörleriyle uygulanan tümör hedefli tedavilerdeki başarı oranı kemoterapilere oranla 3 kat daha fazladır. Çalışmamızda, bu yöntemden elde edilen bilgilerin ALK kinaz inhibitörleri ile hedefe yönelik tedavilerin geliştirilmesi için gösterge oluşturduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Determination of ALK Gene Rearrangment with FISH Method in Non Small Cell Lung Carcinoma Objective: Lung cancer, the most common type of carcinoma, due to long-term tobacco usage is the leading cause of cancer deaths in the World. Genetic factors that cause lung cancer are the oncogenes and tumor suppressor genes underlying carcinogenesis. The ALK gene is a transmembrane protein with tyrosine kinase activity. As a result of inversion of ALK gene with EML4 gene, EML4-ALK complex occurs. EML4-ALK complex is continously active which results in continous cell proliferation. FISH is known as 'gold standard' method in detection of EML4-ALK fusion gene, which mostly seen in adenocarcinoma. Success rates of treatment with tyrosine kinase inhibitiors after detection of this complex is high. In our study we aimed to underly the outcomes of detection of EML4-ALK gene rearrengement in our clinics. Method: In our study, we selected and analysed 50 cases (48 males, 2 females) with FISH method which are diagnosed as non-small cell lung carcinoma. The denaturation and hybridization of this test were performed with the Euro-Lone Hychrome instrument and the results were analyzed with the Olympus BX-51 microscope. Results: As a result of our study, EML4-ALK rearrangement was detected in 8 of 50 (16%) cases. Positive cases are between 48 and 74 years old. Among positive cases; 4 cases (50%) who smoked for 40 years, 1 case (12.5%) who smoked between 20 years and 30 years and 2 cases (25%) who never smoked. %75 of positive cases have metastasis and %50 of positive cases have positive familial history. Conclusions: EML4-ALK fusion gene is at the head of molecular agents examined in NSCLC. In patients with EML4-ALK positivity as a result of FISH, the success rate of tumor-targeted therapies administered with ALK kinase inhibitors is 3 times higher than chemotherapy. We think the information obtained from this method may be used an indicator for the development of targeted therapies with ALK kinase inhibitor.