Baş ve boyun yerleşimli düşük akım hızlı vasküler malformasyonlarda perkutan skleroterapinin etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the efficiency of percutaneous sclerotherapy in low-flow vascular malformations with head and neck location
  1. Tez No: 482926
  2. Yazar: MUSTAFA FİDANTEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN MEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sclerotherapy, ethanol, head and neck, venous malformation, complications
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç:VA'lar yalnızca deriyi tutan milimetrik lezyonlardan çoklu organ vedoku planlarını tutabilen yaygın lezyonlara dek değişkenlik gösterebilen, tanı ve tedavisinde güçlükler bulunan bir hastalık grubudur. Özellikle baş ve boyun yerleşimli vasküler malformasyonlarda cerrahi, kozmetik nedenlerden ve olası sinir hasarı riskinden dolayı eskiye kıyasla daha az tercih edilen tedavi yöntemi haline gelmiştir. Perkutan embolizasyon veskleroterapi, günümüzde semptomatik vasküler malformasyonlarda ilk seçenek tedavi yöntemidir. Bu çalışmada amaç,baş ve boyun yerleşimli VM'lu olgularda uygulanan etanol skleroterapinin etkinliğini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem:Buçalışmaya Eylül 2002 ve Haziran 2017 tarihleri arasında, baş ve boyun yerleşimli, venöz veya lenfatik malformasyon lezyonu nedeni ile Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Girişimsel Radyoloji Ünitesi'nde etanol ile perkutan skleroterapi tedavisi yapılmış 25 olgu (17 kadın,8 erkek; yaş aralığı 2 −64 yıl; ortalama 24,4 yıl) dahil edildi. Toplamda 114 seans (1-16,ortalama:4.5) perkutan skleroterapi yapıldı.Olguların skleroterapiden önceki ve skleroterapi seanslarından sonraki vasküler lezyon fotoğrafları karşılaştırılarak görsel değerlendirme yapıldı. Bulgular:Görsel değerlendirmede 25 olgunun 14'ünde (%56) tedaviye çok iyi derecede yanıt alındığı,9'unda(%36) orta derecede yanıt alındığı,2'sinde (%8) ise çok az derecede yanıt alındığı yada hiç yanıt alınmadığı saptandı. Olguların 5'ünde konservatif tedavilerle giderilen lokal komplikasyonlar geliştiği,olguların hiçbirinde de major komplikasyon gelişmediği tespit edildi. Sonuç: Sonuç olarak, perkütan etanol skleroterapi, venöz malformasyon lezyonlarının tedavisinde, kurallara uygun bir şekilde yapıldığında, güvenilir ve etkin bir yöntemdir. Anahtar Kelimer:Skleroterapi, etanol, venöz malformasyon, baş ve boyun, komplikasyonlar.
Özet (Çeviri)
Objectives: VA is a group of diseases with difficulties in diagnosis and treatment, which can vary from millimetric lesions involving only the skin to widespread lesions that can hold multiple organs and tissue planes. Especially in the head and neck vascular malformations, surgery has become less preferred because of possible risk of nerve damages,. Percutaneous embolization and sclerotherapy is now the first choice of treatment for symptomatic vascular malformations. The aim of this study is to evaluate the efficacy of ethanol sclerotherapy in patients with VM with head and neck localization. Materials and Methods:Between September 2002 and June 2017 twenty-five cases (17 female, 8 male, age range: 17 to 18 years) with a head and neck venous or lymphatic malformation underwent percutaneous sclerotherapy with ethanol in the Interventional Radiology Unit of Dokuz Eylül University Medical Faculty Department of Radiology(2-64 years;(average 24.4 years). A total of 114 sessions (1-16, mean: 4.5) of percutaneous sclerotherapy were performed. Visual assessment was made by comparing the photographs of vascular lesions before and after the sclerotherapy sessions. Results: In visual evaluation, 14 (56%) of the 25 patients were found to have a very good response to treatment, 9 (36%) had moderate response, and 2 (8%) did not respond at all. Local complications occured in 5 of the patients with conservative treatments. None of the cases developed any major complications. Conclusion: In conclusion, percutaneous ethanol sclerotherapy is a reliable and effective method in the treatment of venous malformation lesions when done properly.