Kardiyovasküler hastalığı bulunan çocuklarda ağız diş sağlığı durumu ile birlikte temporomandibular eklem ve çevre dokuların değerlendirilmesi
Evaluation of oral - dental health status and temporomandibular disorders in children with cardiovascular disease
  1. Tez No: 482936
  2. Yazar: CEREN UĞURLUEL GÜLERYÜZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜLKÜ ŞERMET ELBAY
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Temporomandibular hastalık, kardiyovasküler hastalık, ağız - diş sağlığı, DMFT, dmft
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırmada Kardiyovasküler hastalığı (KVH) bulunan ve bulunmayan çocuklarda ağız diş sağlığı durumunun ve Temporomandibular eklem (TME) hastalık semptom ve bulgularının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla; Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı'na başvuran KVH bulunan 6-18 yaş arası 295 çocuk (148 kız, 147 erkek) ve Kocaeli İl'indeki okullarda öğrenim gören ve herhangi bir sistemik rahatsızlığı bulunmayan benzer yaş aralığındaki 295 çocuk (147 kız, 148 erkek) araştırmaya dahil edildi. Araştırma çocuklarda; anket formunun uygulanması, TME muayenesi, ağız içi muayene ve oral hijyenin değerlendirilmesi olmak üzere 4 aşamada gerçekleştirildi. Gruplar arasında TME hastalıklarını işaret eden semptom ve bulguların varlığı yokluğu açısından iki grup arasında anlamlı bir fark bulunamazken (p>0,05), klinik bulgulardan; 'klik sesi varlığı' ve 'deviasyon varlığı', KVH bulunan grupta yüksek bulundu (p0,05). KVH hastalığı bulunan ve bulunmayan çocuklar arasında TME hastalıkları semptom ve bulguları açısından önemli farklılıklar bulunması TME hastalıklarının multifaktoriyel etyolojisi de göz önünde bulundurulduğunda üzerinde daha çok araştımalar yapılması gereken bir konu olduğunu açıkça göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to compare the oral - dental health status and the prevalence of Temporomandibular disorders (TMDs) among children with or without Cardiovascular disease (CVD). For this purpose, 295 children (148 girls, 147 boys) with CVD between the ages of 6-18 who applied to Cardiology Department of Kocaeli University Faculty of Medicine and 295 similar aged children who were student in Kocaeli without CVD (147 girls, 148 males) were included in the study. The study was carried out in 4 stages including questionnaire, Temporomandibular joint examination, oral examination and evaluation of oral hygiene.