İki farklı post söküm tekniği etkinliğinin kıyaslanması: Mikro bilgisayarlı tomografi (mikro-CT) çalışması
Comparison of the efficacy of two different post removal systems: Micro-computed tomography study
  1. Tez No: 482937
  2. Yazar: GÖZE ARUKASLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEDA AYDEMİR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Fiber post, Post söküm kiti, Ultrasonikler
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu in vitro çalışmanın amacı, mikro-bilgisayarlı tomografi analizi ile iki farklı fiber post söküm sisteminin etkinliğini karşılaştırmaktır. Bu çalışmada 30 adet çekilmiş tek köklü insan alt çene küçük azı dişi kullanıldı. Dişlerde çürük ve fraktür bulunmadığı 2.5x büyütme altında tespit edildi. Dişlerin kök gelişimini tamamlamış ve tek kök kanalına sahip olduğu radyografik olarak belirlendi. Dişler deneyler için kullanılacağı zamana kadar %0,12'lik Kloramin T solüsyonunda bekletildi. Tüm dişler, mine-sement sınırının altından, su soğutması altında elmas separe disk ve piyasemen ile kök boyları 14 mm olacak şekilde kesilmiştir. Kök kanalları paslanmaz çelik el aletleriyle step-back yöntemiyle şekillendirilerek güta-perka ve AH plus kök kanal patıyla soğuk lateral kondensasyon tekniği kullanılarak dolduruldu. Bir hafta sonra RelyX post yerleştirmek üzere kök kanallarında 9 mm'lik post boşluğu açıldı. Tüm dişler, mikro-bilgisayarlı tomografi cihazı (mikro-BT) kullanılarak tarandıktan sonra postlar, RelyX Unicem rezin siman ile simante edildi. Bir hafta sonra, aynı operatör tarafından postların yarısı ultrasonik cihaz ve diğer yarısı da D.T. Light-Post söküm kiti kullanılarak söküldü ve tekrar Mikro-BT cihazında tarandı. Dentin hacim değişikliği ve kök kanalında kalan artık materyalin, post boşluğu açıldıktan sonra ve postlar söküldükten sonraki miktarları ölçüldü. Aynı zamanda postları sökmek için gereken süre kaydedildi. Post boşlukları açıldıktan ve postlar söküldükten sonra yapılan Mikro-BT taramaları sonrası elde edilen kesitlerden kaçında mikro çatlak bulunduğu ve bu kesitlerde kaçar mikro çatlak görüldüğü sayıldı. Veriler, Wilcoxon Signed Ranks ve Mann-Whitney U testleri kullanılarak istatistiksel olarak analiz edildi. Gruplar arasında artık post miktarı açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Dentin hacminde ultrasonik grubunda istatistiksel olarak anlamlı derecede azalma saptandı (p 0,05).
Özet (Çeviri)
The aim of this in vitro study was to compare the efficacy of two different post removal systems through using micro-computed tomography analysis. Thirty extracted single rooted mandibular premolar teeth were selected for this study. All teeth were free of caries lesions and fractures as evaluated under 2.5X magnification. All teeth had complete root development with a mature apex and a single root canal as determined radiographically. The teeth were kept in 0.12% Chloramine T solution until needed. All teeth were decoronated under the cementoenamel junction in a low-speed handpiece and diamond disk under water spray to adjust the remaining root length to 14 mm. The root canals were shaped with stainless steel hand-files using step-back technique and filled using cold lateral compaction technique with gutta-percha and AH plus. After one week, all teeth receiving RelyX fiber posts were prepared according to the manufacturer's recommendations to a depth of 9 mm. After all teeth were scanned using a micro-CT scanner, posts were cemented with RelyX Unicem resin cement. Half of the posts of each group were removed, using the ultrasonic vibration technique and the other half with D.T. Light-Post removal kit by the same operator. Then, teeth were scanned using a micro-CT scanner again. The tooth volume change and the percentage differences of the remaining material after post-space preparation and post removal was calculated by comparing radiographic data for each tooth. The time required for removing fiber posts were recorded for each study group. Micro-CT scans after post space preparation and post removal revealed in terms of micro-crack formation. All data was analysed using Wilcoxon Signed Ranks and Mann-Whitney U tests. No statistically significant difference between the groups on the amount of the post residue (p >0,05) was observed.