Sporun vücut kompozisyonu ve kardiyopulmoner fonksiyon testleri üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of effects of sports on body composition and cardiopulmonary functional tests
- Tez No: 482968
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYFER METİN TELLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, Vücut Kompozisyonu, BİA, Kardiyopulmoner Fonksiyon Testi, Sports, Body Composition, Bia, Cardiopulmonary Function Test
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Fizyolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Egzersizin insan sağlığı üzerine olan olumlu etkileri kabul görmekte ve sporun günlük hayatımıza yerleştirilmesinin önemi gün geçtikçe artmaktadır. Günümüzde spor büyük bir sosyal olay haline gelmiştir. Spor, bilimsel esaslara uyarak yapılan planlamalarla önemli bir sektör olarak gelişimini sürdürmektedir. Yapılan araştırmalar incelendiğinde egzersizlerin kaslar, kalp-dolaşım ve solunum sistemleri üzerinde etkileri saptanmıştır. Bu çalışmada, branşı atletizm olan elit sporcular ile aynı yaş grubunda sedanter bir yaşam süren bireylerin vücut kompozisyonu, tansiyon-nabız değerleri ve bazı pulmoner parametreleri (VC, FVC, FEV1 ve PEF) arasında fark olup olmadığının araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmamız, Adnan Menderes Üniversitesi öğrencisi olan yaş ortalamaları 21,53±1.98, boy ortalamaları 176,57±6,59, kilo ortalamaları 68,64±6,13 gönüllü 30 erkek ve yaş ortalamaları 20,77±1,68, boy ortalamaları 165,93±5,21, kilo ortalamaları 54,55±6,89 olan 30 bayan olmak üzere toplam 60 gönüllü birey ile yapıldı. İlk olarak vücut kompozisyon ölçümü yapıldı. BİA 720S vücut analiz cihazı ile Vücut Hücre Ağırlığı (BCM), Vücut Yağ Ağırlığı (BFM), Vücut Mineral İçeriği (BMC), Beden Kütle İndeksi (BMİ), Bazal Metabolizma Hızı (BMR), Vücut Yağ Oranı (PBF), İskelet Kas Ağırlığı (SMM), Toplam Vücut Suyu (TBW), Vücut Yağ Oranı (VYO) hesaplandı. Egzersizin bireyler üzerindeki etkileri araştırılmış, gruplar arasındaki farklar vücut kompozisyonu ölçüm yöntemiyle karşılaştırılmıştır. Daha sonra VIASYS jaeger (carefusion) spirometre cihazıyla kardiyopulmoner fonksiyon testleri ölçüldü ve 1.Saniye Zorlu Ekspirasyon Volümü (FEV1), Zorlu Vital Kapasite (FVC), Ekspirasyonun Zirve Noktasındaki Akım Hızı (PEF) ve Vital Kapasite (VC) parametreleri değerlerine bakıldı. Son olarak Omron RS3 cihazıyla nabız ve tansiyon (sistolik ve diastolik basınç) değerleri ölçüldü. Çalışmamız sonucunda gruplar arasında vücut kompozisyonu ve kardiyopulmoner fonksiyon test değerleri açısından bazı ölçüm parametrelerinde anlamlı farklar saptanmıştır. Çalışmamız sporun vücut kompozisyonuna, solunum fonksiyonlarına, nabız ve kan basınç değerlerine olumlu etkileri konusunda yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
Exercise has positive effect on human health so sport is important for our daily life. According to studying about moking exercise; exercise has positive effect on cardiovasculer system, respiratory system and muscles. In this study, it was aimed to investigate whether there is a difference between the body composition, blood pressure-pulse values and some pulmonary parameters (VC, FVC, FEV1 and PEF) of individuals who have a sedentary lifetime in the same age group as elite athletes with branch athletics. In our study mean age of students of Adnan Menderes University was 21,53 ± 1,98, the mean height was 176,57 ± 6,59, the mean weight was 68,64 ± 6,13 and the mean age was 30 males And the mean age was 20.77 ± 1.68, the mean height was 165.93 ± 5.21, the mean weight was 54.55 ± 6.89 and 30 women were total 60 volunteers. First of all, body composition measurement was realised Body Mass Weight (BCM), Body Fat Weight (BFM), Body Mineral Content (BMC), Body Mass Index (BMI), Basal Metabolism Ratio (BMR), Body Fat Ratio (PBF), Skeletal Muscle Weight (SMM), Total Body Water (TBW), Body Fat Rate (BFR) were calsulated with BIA 720S body analysis engine. The effects of exercise on the individuals were investigated, and the differences between the groups were compared with the body composition measurement method. Cardiopulmonary function tests were then measured with a VIASYS jaeger (carefusion) spirometer and the values of the first forced expiratory volume (FEV1), forced vital capacity (FVC), flow rate at the peak of expiration (PEF) and vital capacity (VC) parameters were evaluated. Finally, heart rate and blood pressure (systolic and diastolic pressure) values were measured using an Omron RS3 device. As a result of our study, significant differences were found in some measurement parameters in terms of body composition and cardiopulmonary function test values among the groups. Our work may be a guide for positive effects of body weight on body composition, respiratory functions, pulse and blood pressure.