İmmün trombositopenili hastalarda antioksidan ve apoptozis ilişkili gen ifadelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of antioxidant and apoptosis related gene expressions in immun thrombocytopenic purpurated patients
  1. Tez No: 483025
  2. Yazar: CANDENİZ AVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET MUZAFFER DEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: İmmün trombositopeni, apoptosis, gen ekspresyonu, immune thrombocytopenia, apoptosis, gene expression
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
İmmün trombositopeni tanısı konan hastalardan; akut ve kronik dönemlerde ve sağlıklı gönüllülerde antioksidan ve apoptozis ilişkili gen ifadelerinin trombosit düzeyleri ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Bölümü'ne Mart 2015–Mart 2016 arasında başvuran, 12 aktif, 12 remisyon döneminde hasta ve 10 sağlıklı gönüllü kullanılarak, İmmün trombositopenili hastalarda antioksidan ve apoptozis ilişkili gen ekspresyonları değerlendirilmiştir. Çalışmaya alınan 12 hasta ve 10 sağlıklı gönüllünün; akut dönemde GAPDH değeri kontrol grubundan anlamlı (p˂0.05) olarak daha düşüktü. Akut dönemde Cat, Cyc-c, Bax ve Cas 3 değeri kontrol grubundan anlamlı (p˂0.05) olarak daha yüksekti. Akut dönem ve kontrol grubunda B actin değeri, sod değeri, Bcl-2 değeri, hsp 60 değeri, hsp 70 değeri, survivin değeri, bcl-xI değeri anlamlı (p˃0.05) farklılık göstermemiştir. Remisyon döneminde Cat, Cyc-c, Bax, Cas 3 değeri kontrol grubundan anlamlı (p˂0.05) olarak daha yüksekti. Remisyon döneminde ve kontrol grubunda GAPDH, B actin, SOD, Bcl-2, hsp 60, hsp 70, survivin ve bcl-xI değerleri anlamlı (p˃0.05) farklılık göstermemiştir. Çalışmamızda Akut ve Remisyon dönemi hastalarında Cat, Cyc-c, Bax, Cas 3'ün istatistiki olarak anlamlı derecede yüksek olduğu saptanmış olup trombositlerin immün yıkımında apoptozisin ve gen ekspresyonlarının rolü olabileceği düşünülmüştür. Akut dönem, remisyon dönemi ve kontrol grubunda B actin değeri, SOD değeri, Bcl-2 değeri, hsp 60 değeri, hsp 70 değeri, survivin değeri, bcl-xI değeri anlamlı (p˃0.05) farklılık göstermemiştir. Bulgularamız, antioksidan kapasitedeki azalmanın patogenezde yeri olduğunu düşündürmektedir. Bu nedenle asıl tedaviye antioksidan ilaçların eklenmesi veya antioksidan kapasiteyi arttırıcı önlemler alınması gerekmektedir. Ayrıca apoptozis artışına karşın proliferasyonu arttırıcı etkileri bilinen trombomimetik gibi ajanların kullanılmasının akılcı ilaç kullanımında ne kadar yeri olduğu bizim çalışmamızda da gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate antioxidant and apoptosis related gene expressions in patients with immune thrombocytopenia It was also planned to invastigate whether there is a relationship between disase activity and gene levels by looking at the gene polymorphism in the acute- remission periods of patients and in healty control cases with immune thrombocytopenia. The present study included 12 acute patients, 12 remission period patients followed up in Hematology Division of Department of İnternal Medicine of Medical School of Trakya University with the diagnosis of immune thrombocytopenia and 10 healty subjects. We evaluated antioxidant and apoptosis related gene expressions in immune thrombocytopenic patients. We have 12 patients and 10 volunteers. GAPDH enzyme level analyzed in the acute phase which was found to be significantly lower (p< 0.05). In the acute phase, Cat, Cyc-c, Bax and Cas 3 values were significantly higher (p˂0.05) than the control group. In acute phase and control group, B actin, sod, Bcl-2, hsp 60, hsp 70, survivin and bcl-xI value did not show significant difference (p˃0.05). In the remission period, values of Cat, Cyc-c, Bax, Cas 3 were significantly higher than control group (p˂0.05). In the remission period and control group, GAPDH, B-actin, SOD, Bcl-2 , hsp 60, hsp 70, survivin and bcl-xI value did not difference significantly (p˃0.05). In our study, Cat, Cyc-c, Bax, Cas 3 were found to be statistically significantly higher in patients with acute and remission period of immune thrombocytopenia, and it was thought that apoptosis and gene expression might play a role in the immunodeficiency of thrombocytes. In acute phase, remission period and control group, B actin value, SOD value, Bcl-2 value, hsp 60 value, hsp 70 value, survivin value, bcl-xI value did not show significant difference (p˃0.05). Our finding suggest that the antioxidant capacity is the place in the pathogenesis of reduction.Therefore ıt is necessary to addition of noble treatment antioxidant drugs.Antioxidant capacity- enhancing measures need to be taken. Besides, it is shown in our project the importance of using agents like thrombomimetic enhacing proliferation against to increase in apoptosis in smart medicine use.