Türkçe öğretmeni adaylarının yansıtıcı düşünme ve yaratıcılık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi (Niğde Üniversitesi örneği)
Investigation of the relationship between reflective thinking and creativity levels of Turkish teacher candidates
- Tez No: 483065
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN DİKİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yansıtıcı düşünme, yaratıcı düşünme, öğretmen adayı, Reflective thinking, creative thinking, teacher candidate
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmada Türkçe öğretmeni adaylarının sahip olduğu yansıtıcı düşünme becerileri ve yaratıcılık düzeylerini ortaya koyarak, bunlar arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bununla birlikte, öğretmen adaylarının sahip olduğu sosyodemografik özelliklerin yansıtıcı düşünme ve yaratıcılık üzerindeki etkisinin araştırılması da çalışmanın alt amacıdır. Bu çerçevede 2011-2012 eğitim öğretim yılında Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi'nde Türkçe Öğretmenliği bölümünde eğitimine devam eden 241 öğrenciye anket uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; öğrencilerin cinsiyetlerine dayalı üst- bilişsel yansıtıcı düşünmeleri arasında anlamlı fark vardır ve kız öğrencilerin üst- bilişsel yansıtıcı düşünme düzeyleri erkek öğrencilerden yüksektir. Üstbilişsel, bilişsel, uygulama ve duyuşsal boyutlarında öğrencilerin sınıf düzeylerine göre anlamlı bir fark vardır ve birinci sınıf öğrencilerinin diğer sınıf öğrencilerinden daha üst bilişsel yansıtıcı düşünmeye sahiptir. Üstbilişsel yansıtıcı düşünme becerileri, öğrencilerin geldiği yerleşim yeri türüne göre farklılaşmaktadır. Kasabadan gelen öğrenciler ilçeden gelenlere göre daha üstbilişsel yansıtıcı düşünmeye sahiptir. Yapılan korelasyon analizinde yansıtıcı düşünmenin tüm alt boyutları ile yaratıcılığın arasında aynı yönlü ve zayıf ilişkiler tespit edilmiştir. Bununla birlikte, regresyon analizi sonucuna göre yansıtıcı düşünmenin tüm alt boyutları birlikte yaratıcılık ile anlamlı ilişki kurmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to determine the relationship between the reflective and reflective thinking skills and creativity levels of Turkish teacher candidates. However, the sociodemographic characteristics of teacher candidates are also a sub-goal of researching reflective thinking and its effect on creativity. In this frame, 241 student questionnaires were applied in Niğde Ömer Halisdemir University in the field of Turkish Language Teaching in 2011-2012 academic year. According to the findings obtained from the research; there is a significant difference between the cognitive reflective thinking based on the gender of the students and the cognitive reflective thinking levels of the female students are higher than the male students. There is a meaningful difference in the metacognitive, cognitive, cognitive, affective dimensions of the students compared to the class levels and they have higher cognitive reflective thinking than the first class students. Upper cognitive reflective thinking skills differ according to the type of residence where students come from. Students who come from outskirts have higher cognitive reflective thinking than those from the county. In the analysis of correlation, the same direction and weaknesses were found between all the sub-dimensions of reflective thinking and creativity. However, according to the result of regression analysis, all sub-dimensions of reflective thinking have a meaningful relationship with creativity.