Kır ve kent yerleşiminde yaşayan velilerin okul öncesi eğitimin gerekliliğine ilişkin görüşleri (Kayseri örneği)
Views of parents in rural and urban residence about thenecessity of pre-school education(Kayseri example)
- Tez No: 483107
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA GÜÇLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitim, aile katılımı, gereklilik, veli görüşü, Pre-school education, family participation, necessity, parental opinion
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Okul öncesi eğitimde kır ve kent yerleşmelerinde velilerin okul öncesi eğitime bakış açıları farklılık göstermektedir. Bu bölgelerdeki sorunların tespit edilip çözümler sunulması gerektiğinde bu araştırma yapılmıştır. Çalışmanın amacı farklı yerleşim bölgelerindeki velilerin okul öncesi eğitimin gerekliliği hakkında görüşlerini belirlemektir. Araştırmanın evrenini, 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Kayseri ilinde okul öncesi eğitim kademesinde öğrencisi bulunan veliler oluşturmaktadır. Evrenin büyüklüğü nedeni ile örneklem seçilme yoluna gidilmiş ve“Basit Seçkisiz Örnekleme Yöntem”i kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Kayseri il merkezinde ve kırsal yerleşmelerinde yaşayan ve çocuğu okul öncesi eğitim yaşında bulunan 14 veli oluşturmaktadır. Araştırmada velilere görüşme uygulanmıştır. Uygulanan görüşme formu 7 sorudan oluşmaktadır. Görüşme formu araştırmacı tarafından hazırlanmış olup geçerliği ve güvenirliği uzman görüşü ile sağlanmıştır. Nitel bir çalışmadır ve veriler betimsel analiz yoluyla analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre velilerin çoğunluğu okul öncesi eğitimin gerekli olduğunu düşünmüştür. Fakat yine çoğunluğu okul öncesi eğitim hakkında yetersiz bilgiye sahip olduğundan çok fazla yorum yapamamıştır. Özellikle kırsal kesimlerde veli çocuğun neden okul öncesi eğitime gitmesi gerektiği hakkında yeterli bilgiye sahip değildir.
Özet (Çeviri)
Pre-school education in rural and urban settlements differs from pre-school education perspective. This research has been carried out when problems in these regions have been identified and solutions have been presented. The aim of the study is to set out views on the necessity of pre-school education for the parents in different settlement areas. The universe of the research constitutes the parents who are students in the pre-school education level in Kayseri province in 2016-2017 academic year. The reason for choosing a sample was due to the size of the universe and“Random Sampling Method”was used. The sample of the study consists of 14 parents who live in Kayseri province center and rural settlements and whose child is at preschool age. Interviews were conducted with the parents in the survey. The interview form consists of 7 questions. The interview form was prepared by the researcher and provided with validity and reliability through expert opinion. It is a qualitative study and the data have been analyzed through descriptive analysis. According to findings from the research, the majority of the parents thought that pre-school education was necessary. However, most of the parents did not comment much because they had insufficient knowledge about pre-school education. Especially in rural areas, parents do not have enough knowledge about why children should get pre-school education.