Nilgün Marmara ve Didem Madak şiirinin feminist bağlamda mukayeseli incelenmesi
Comparative examination of Nilgün Marmara and Didem Madak poem's in feminist context
  1. Tez No: 483120
  2. Yazar: MURAT ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜRÜN ŞEN SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Nilgün Marmara, Didem Madak, Feminizm, kadın edebiyatı, şiir, Nilgün Marmara, Didem Madak, Feminism, women literature, poem
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Türk edebiyatında şiir üzerine yapılan çalışmalar, genellikle şairlerin tek bir yönünü ortaya koymuştur. Şiire, şair bağlamında bakılması konusunda kadın şairler daha ilgi çekici bir konumda bulunurlar. Türk edebiyatındaki hâkim eril dil ve söylemle kadın şairler kategorisi oluşturularak kadınlara yönelik ilk ayrımcılık yapılmıştır. Bu bağlamda kadın şairlere yönelik eleştirilerde ciddi problemlerle karşılaşılır. Kadın şairler üzerine yapılan değerlendirmeler ve tespitler genellikle onların hayatları üzerine temellendirilmekte ve yapılan metin ile ilgili yorumlamalar eksik kalmaktadır. Kadın şairlerin şiirleri sadece annelik ve kadın duyarlığı olarak ele alınmakta ve bu da edebiyat eleştirisi alanında büyük bir boşluk oluşturmaktadır. Bu tezde Türk edebiyatının iki önemli şairi Didem Madak ve Nilgün Marmara'nın şiirlerinin, toplumsal cinsiyet farklılığını kadın bakış açısıyla sunan ve cinsiyetler arasındaki asimetrik iktidar ilişkisine, patriyarkaya dair eleştirel bir farkındalık sergileyen teori olarak da tanımlanan feminist teori bağlamında karşılaştırmalı incelenmesi umulmaktadır. Şiirlerin analizi feminist teori merkezli yapılmış olup öz yaşam öykülerinden de yararlanılmıştır. Şairlerin kadın odaklı hayata, edebiyata bakışları incelenmiş ve toplumsal cinsiyet, iktidar, beden, cinsellik, mekân gibi unsurlara bakış açıları karşılaştırılmış; ataerkil egemen sistemin doğurduğu eril dilin kadın şiiri ve poetikası üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Studies on poems in Turkish literature have often revealed one aspect of poets and remained inadequate. Women poets are more interesting in the context of poetry in poet's position. The dominant masculine language and discourse in Turkish literature made the first discrimination for women by creating a category of women's poets. In this regard, criticism of women's poets is faced with serious problems. Reviews and assessments on women's poets are often based on their lives and the interpretations are incomplete. Poetry of women poets is only addressed as maternal and female sensitivity, which constitutes a large gap in the field of critical literature. In this thesis, two prominent poets of Turkish literature Didem Madak and Nilgün Marmara, a critical awareness of the relationship between the gender and the asymmetric ruling between the sexes, presenting the gender differences with women's point of view comparative examination is expected in the context of feminist theory, also described as the exhibit theory. The analysis of poems was made based on feminist theory and was also utilized in self-life stories. The perspectives of poets have been examined in women-oriented life, the gaze of literature and the perspectives of social gender, power, body, sexuality, space. The effects of the masculine language of the patriarchal dominant system on women's poetry and poetics were evaluated.