Üniversite öğrencilerinde benlik saygısı algılanan sosyal destek ve psikolojik sağlamlık arasındaki ilişkinin incelenmesi
Study of the relationship between self-esteem, perceived social support, and psychological resilience in university students
- Tez No: 483121
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ITIR TARI CÖMERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Benlik Saygısı, Psikolojik Sağlamlık, Algılanan Sosyal Destek, Self-Esteem, Psychological Resilience, Perceived Social Support
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Toplumsal etki, bireysel gelişimin en önemli parçasıdır. Aile ve sosyal çevre, bireylerin hayata karşı direngenliğini, kendini algılayışını, zorluklarla baş edebilme düzeyini önemli ölçüde belirlemektedir. Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinde, benlik saygısı, algılanan sosyal destek ile psikolojik sağlamlık arasındaki ilişki araştırılacaktır. Araştırmanın örneklemi İstanbul ili, Üsküdar ilçesinde bulunan vakıf üniversitelerinin öğrencilerinden oluşmaktadır. Araştırmaya katılan grubun %75.8'i (n:113) kadın, % 24.2' si (n:36) erkek olmak üzere toplam 148 kişidir. Katılımcıların % 96,6 sının (n:144) medeni durumunun bekar olduğu, %92,6 sının (n:138) eğitim durumunun lisans düzeyinde olduğu görülmektedir. Araştırmaya katılanların %25,5 i (n:38) psikiyatrik veya psikolojik tedavi görmüşler, bunların %3.4'ü (n:5) düzenli, %2 si (n:3) ara sıra ilaç kullanmaktadır. Geri kalan %15,4'ü (n:23) ise geçmişte ilaç kullandığını ifade etmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Rosenberg benlik saygısı ölçeği, algılanan sosyal destek ölçeği, psikolojik sağlamlık (ego sağlamlığı) ölçeği ve kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Araştırmada, tüm değişkenler arasındaki korelasyonlara bakılarak; benlik saygısı, algılanan sosyal destek ve psikolojik sağlamlık arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Cinsiyete göre, Rosenberg ölçeğinin alt boyutlarının ortalama puanları bağımsız örneklem t testi ile karşılaştırılmış ve istatistiksel olarak fark elde edilememiştir. Cinsiyete göre, benlik saygısı, kendilik kavramının sürekliliği, insanlara güven duyma, eleştiriye duyarlılık, depresif duygulanım, hayalperestlik, psikosomatik belirtiler, kişilerarası ilişkilerde tehdit hissetme, tartışmalara katılabilme derecesi, ana-baba ilgisi, babayla ilişki ve psişik izolasyon puanları arasında bir fark bulunamamıştır. Yaşa göre bakıldığında, hayalperestlik ve psikosomatik belirtiler, alt boyutları dışında diğer alt boyutların ortalamaları arasında istatistiksel olarak bir fark elde edilememiştir. Hayalperestlik ölçeğinde en yüksek ortamla 21 yaşındaki bireylerde, en düşük ortalama ise 24 yaş ve üstü bireylerdedir. Yaşa göre, psikolojik sağlamlık ölçeği ve algılanan sosyal destek ölçeğinin alt boyutlarının ortalama puanları bağımsız örneklem t testi ile karşılaştırılmış ve istatiksel olarak fark elde edilememiştir. Bu araştırmada psikolojik tedavi görenlerin, tedavi görmeyenlere göre psikolojik sağlamlık puanlarının ortalaması daha düşük bulunmuştur. Psikolojik tedavi görme durumuna göre benlik saygısı, görmeyenlerle karşılaştırıldığında anlamlı bir fark elde edilememiştir. Psikolojik tedavi görme ve psikiyatrik ilaç kullanımına göre algılanan sosyal destek ölçeğinin alt boyutlarının ortalama puanları bağımsız örneklem t testi ile karşılaştırılmış ve alt boyutlarının ortalamalarında istatistiksel olarak bir fark elde edilememiştir.
Özet (Çeviri)
Social impact is the most important component of personal development. Family and social environment determines individuals' resoluteness, self-perception and their ability to cope with challenges, to a considerable extent. In the present study, the relationship between self-esteem, perceived social support, and psychological resilience in university students will be researched. Sample group of the research consists of students of private universities located in the Üsküdar district of the İstanbul province. Research group consists of 148 students, 75.8% (n: 113) of which, are female and 24.2% (n: 36) of which, are male. 96.6%(n: 144) of the participants are single, and 92.6% (n: 138) are undergraduates. 25.5% (n: 38) of the research participants have received psychiatric or psychological treatment at a point in their lives; of the latter group, 3.4% (n: 5) take medication regularly and 2% (n: 3) occasionally. As for the other 15.4% (n: 23), they admitted having taken medication in the past. In the research, Rosenberg self-esteem scale, perceived social support scale, psychological resilience (ego-resiliency) scale, and personal information form were used as data collection tool. In consequence of the research, a significant relationship was found between self-esteem, perceived social support, and psychological resilience, upon the observation of correlations between all the variables. Average scores of Rosenberg scale's subscales were compared through independent samples t-test in terms of gender, and no statistically significant difference was found. No gender-based difference was found with regard to the level of self-esteem, continuity of self-concept, trusting people, sensitiveness to criticism, depressive mood, fancifulness, psychosomatic symptoms, feeling threat in interpersonal relationships, level of being able to participate in discussions, parents' interest, relationship with the father, and psychic isolation. In terms of age, no statistically significant difference was found between the average scores of all subscales, except for the subscales of fancifulness and psychosomatic symptoms. In the fancifulness scale, the highest average score belongs to individuals of 21 years of age, while the lowest average score belongs to individuals of 24 years of age and older. Average scores of subscales of psychological resilience scale and perceived social support scale were compared through independent samples t-test in terms of age, and no statistically significant difference was found. In the present study, the average psychological resilience scores of participants who have received psychological treatment at a point in their lives was found lower, when compared with participants who have never received psychological treatment. No significant difference was found upon comparing the self-esteem of participants who have received psychological treatment at a point in their lives with participants who have never received psychological treatment. Average scores of subscales of perceived social support were compared through independent samples t-test in terms of reception of psychological treatment and usage of psychiatric medication, and no statistically significant difference was found.