9 numaralı Zahire Mühimme defterine göre Karadeniz'in Rumeli iskelelerinin İstanbul'un iaşesindeki rolü(1749-1755)
The role of Rumelian port towns in Black Sea region in the occupation of İstanbul according to the number nine grain book
  1. Tez No: 483341
  2. Yazar: NURCAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FADİMANA FİDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Karadeniz, İskele, Rumeli, İstanbul, Osmanlı Devleti, İaşe, Black Sea, scaffold, Rumeli, Istanbul, Ottoman Empire, subsistence
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Osmanlı Devleti iaşe anlamında halkını ve askerini üst seviyede tutmayı ilke edinmiş ve yıkılışına kadar bu ilkeden hiç vazgeçmemiştir. Bu amaçla ülkeye girecek her türlü malın ve hizmetin ithalini serbest bırakmış, ülke içindeki malın dışarıya satılmasında ise müdahaleci bir yaklaşım göstererek, halkın iaşesiz kalmasını önlemeye çalışmıştır. Karadeniz'in Türk gölü haline getirilmesinin en önemli sebeplerinden biri de İstanbul'u beslemenin bir yolu olarak görülmesidir. Çünkü Karadeniz'in özellikle Rumeli sahil şeridinde bulunan iskeleleri, münbit yapıları ile payitahtın ihtiyaçlarının büyük bölümünü karşılamışlardır. Ahyolu, Balçık, Varna, Kavarna, Bergos, Mankalya, Köstence ve Karaharman iskeleleri canlı zahire ticaretinin yaşandığı yerlenden olmuştur. Bu iskeleler, özellikle fetihten sonra artan nüfusun özelde iaşe ve genelde refah açısından, İstanbul'un en önemli zahire kaynağı olmuştur. Çalışmada, adı geçen sekiz iskele üzerinde durularak Karadeniz iskelelerinin iaşe anlamındaki önemleri ve hepsinin iaşe anlamında ayrılmaz bir bütünün parçaları olduğu ortaya konulmaya çalışacaktır.
Özet (Çeviri)
Ottoman Empire had never abondened within the meaning of sustenance and never had aquired principles keeping it on the top untill the collapse. For thIs purpose, disentangled imports of all kinds of goods and services to enter the country, by selling out inside products indicating intrusive approach, tried to prevent the people from remaining uninhabited. The most important reasons for turning the Black Sea into a Turkish lake is to see Istanbul as a way of sustenation. Because the floods of the Black Sea, particularly on the coast of Rumelia and have covered a large part of the needs of the shareholder with the feeble structures. Ahyolu, Balçık, Varna, Kavarna, Bergos, Mankalya, Constanta (Köstence) and Karaharman scaffolds were from places where experienced raw rate trades. These scaffolds, especially after the conquest surplusage of population, particularly in terms subsistence and in general prosperity have become the most significant source of Istanbul. In the study, the eight scaffolds mentioned above significance in terms of subsistence and that they are all inseparable parts of the whole in the sense of subsistence scaffolds of the Black Sea.